Ledare: Exceptionell regering under en exceptionell tid

Om drygt två veckor blir regeringen Marin en tjänstemannaministär. Det har inte bara varit en ovanlig regering utan också en mycket ovanlig tid i Finland och i världen. Ändå har regeringen lyckats förverkliga en stor del av sina ursprungliga planer.

Statsminister Sanna Marin med den nyutnämnda, regeringen i statsrådsborgen 10.12.2019. Arkivbild.
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
14.03.2023 14:46
Bara ett halvt år efter starten var statsminister Antti Rinne tvungen att avgå efter oförsiktiga uttalanden om Posti, eftersom Centern tappade förtroendet för honom. Sanna Marin valdes till ny statsminister av SDP:s partifullmäktige med några rösters marginal framom Antti Lindtman.
Finland fick en regering som leddes av fem kvinnor, av vilka fyra är födda på 1980-talet. Det gav stor internationell uppmärksamhet. Den har hållit i sig vad Sanna Marin beträffar och hon är nu något av en stjärna. Det har betydelse för ett land som Finland, där vi alltid fäster uppmärksamhet vid vad andra säger och tycker om oss. Men det handlar inte enbart om internationell uppmärksamhet. Det har skett ett generationsskifte i finländsk politik och det har mer än symbolisk betydelse att alla fem regeringspartiers ledare är kvinnor.
Men ingen är profet i sitt eget land. Sanna Marin har skärskådats på många olika sätt. I hur hög grad det beror på att hon är en socialdemokratisk statsminister och i vilken mån det handlar om att hon är en ung kvinna är svårt att bedöma. Men det är klart att båda faktorerna har betydelse.

ANDRA LÄSER