HS: Få finländska kvinnor i al-Hol vill återvända till Finland – "Uppger fel namn och nationaliteter"

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter ter sig de finska medborgarnas snara återkomst till Finland som en mycket avlägsen tanke.

Enligt Helsingin Sanomats bedömning är det få finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien som vill flytta tillbaka till Finland.
15.12.2019 15:46 UPPDATERAD 15.12.2019 15:49
– Vi vet inte var finländarna befinner sig. De gömmer sig, säger Amara Muhammed som leder lägret al-Hols inkvartering av utlänningar. Amara Muhammed kommenterar frågan i en intervju för HS.
Kurdiska soldater har försökt hitta finländarna i lägret på grund av den finska statens sonderingar. De kurdiska soldaterna har hittills lyckats hitta endast sex finländska kvinnor, trots att det finns 11 vuxna och 39 barn med finskt medborgarskap i lägret. De kvinnor som hittades har därtill uppgett andra namn som inte överensstämmer med de uppgifter som har förmedlats av finska myndigheter, enligt HS.
– De här människorna saknar identitetshandlingar. De uppger fel namn och nationaliteter, säger Amara Muhammed till HS.
Att hitta de finländska kvinnorna är lättare sagt än gjort eftersom det finns över 10 000 personer i den utländska sektionen i lägret al-Hol. Tälten är inte märkta och alla kvinnor har identisk klädsel med svarta kåpor som täcker hela kroppen. De finländska barnen är i åldern 2 till 18. Största delen av dem är yngre än 6 år.
Enligt Helsingin Sanomats bedömning är det få av de finländska kvinnorna som vill återvända till Finland. En del av kvinnorna har medgett att de fortfarande är anhängare av den Islamiska statens jihadistiska ideologi. Många av dem har till exempel skrivit kommentarer i sociala medier där de har idealiserat terrororganisationen IS våldshandlingar.
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering fattar på måndag ett beslut om Finlands linje och hur staten ska hantera de finska medborgarnas situation i lägret al-Hol.

ANDRA LÄSER