Ulos, Ut, Exit, A, D-I, O, S  – är det här Finland roligaste skylt?

Porvoo. Porgå. Den senaste tiden har HBL uppmärksammat flera skyltar där allt inte gått som på Strömsö. Nu efterlyser vi tips på just din favoritskylt.

A, D-I, O, S-skylten finns i stationstunneln i Helsingfors.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
13.01.2023 19:32 UPPDATERAD 14.01.2023 11:39
I stationstunneln i Helsingfors finns också några pärlor som roat förbipasserande sedan 2017. Eller vad sägs om skylten med texten Ulos, Ut, A, D-I, O, S, Exit?
Inspirationen till skyltarna hämtades från andra länder avslöjar Artturi Lähdentie, chef för Helsingfors stads trafiks infrastruktur och materiel, för Helsingin Sanomat 2017.

Hjälper räddningstjänsten

När bokstavsskyltarna infördes var tanken att alla utgångar är döpta med en bokstav för att det ska bli lättare för både besökare och räddningspersonal att orientera sig. Tidigare var utgångarna döpta med gatunamn.
– Till exempel räddningstjänsten kan gynnas av bokstäver för kunna säga exakt vilken utgång man menar, säger Johannes Laitila på informatör på Helsingforsregionens trafik till HBL.
Anledningen till att bokstavskombinationerna är möjliga på just Helsingfors järnvägsstation och den intilliggande metrostationen är att det finns väldigt många utgångar, säger Laitila.
– Det kan förekomma kombinationer som är lite roliga, säger Laitila skrattande.
Vilken är din favoritskylt? Tipsa oss på HBL genom att skriva i formuläret nedan. Berätta gärna var skylten finns och lämna dina kontaktuppgifter för att HBL ska kunna be om mer information vid behov.

ANDRA LÄSER