Finländska stjärnan tog nytt VM-guld i snowboard

Matti Suur-Hamari tog sitt fjärde VM-guld i snowboard i Norge.

Matti Suur-Hamari tog VM-guld i paracross. Här en bild från paralympics i Pyeongchang 2018, där Suur-Hamari tog ett guld och ett brons.
Marcus Lindqvist
21.01.2022 20:00 UPPDATERAD 21.01.2022 20:21
Matti Suur-Hamari tog VM-guld i paracross i Lillehammer. Tvåa var Suur-Hamaris lagkamrat Ben Tudhope från Australien och trea Evan Strong från USA.
– I dag lyckades allt perfekt. Det var en jävla bra dag och allt gick enligt plan, säger Suur-Hamari och tackade lagets vallare Juha Haukkala.
– Det var en ganska enkel bana, så vallningen spelade en stor roll. Det blev en spännande final. Ben hade en bättre start än jag. Efter det första hoppet kom jag förbi, tog ledningen och höll den till slut.
Suur-Hamari vann VM-guld i paracross också i La Molina 2015 och Big White 2017. Han vann också banked slalom i Big White. Suur-Hamari tvingades dock stå över VM i Pyhä i Finland 2019 på grund av en skada.
– Jag har fyra VM-guld allt som allt och det var en fin och emotionell stund i mål. Jag tänkte på min tränare Wendelin (Mikko) och min gamla lagkamrat Bibian (Mentel). Jag tänkte på min familj och min tre år gamla son som följde tävlingen från skärmarna. Fast han säkert inte förstod något var det viktigt för pappa att ha sin son som tittade.
Suur-Hamaris tränare Mikko Wendelin avled 2019 och hans lagkamrat Bibian Mentel förra året.
Det återstår ytterligare en tävling i världscupen innan det är dags för paralympics i Peking. Suur-Hamari vann guld i paracross och brons i banked slalom i paralympics i Pyeongchang 2018.

ANDRA LÄSER