Boris Johnson reser runt och fyller plånboken

Om det var ett politiskt nederlag för Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson att tvingas lämna toppjobbet, så var det inte ett privatekonomiskt dito. Nu reser den tidigare toppolitikern runt och tjänar pengar.

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
18.11.2022 20:00
Boris Johnson fick mer än 325  000 dollar (motsvarande 314 180 euro) i arvode när han nyligen deltog i ett evenemang som arrangerades av den amerikanska försäkringsbranschen.
Det framgår av en lista över brittiska i parlamentsledamöters inkomster som presenterades på torsdagen.

Klen privatekonomin

När Johnson blev brittisk premiärminister 2019 tvingades han sluta med en förhållandevis lukrativ verksamhet som skribent i olika tidningar och som uppskattad talare, skriver nyhetsbyrån AFP. I stället hamnade Johnson under sin premiärministertid vid några tillfällen i privatekonomisk knipa.
Evenemanget för försäkringsbranschen ägde rum i Colorado Springs i mitten av oktober. Utöver den saftiga summan stod arrangörerna för transport- och boendekostnader för Johnson och två medarbetare.
Dagarna före Coloradoresan fick Johnson 11 559 pund (drygt 13 280 euro) av mediemogulen Rupert Murdoch för att flyga till ett ”affärsmöte” i Montana där Murdoch äger en boskapsranch.

Jobbar gratis

I dokumenten framgår att Boris Johnson och hans hustru Carrie Johnson och deras två små barn även åtnjöt förmåner när de hastade hem från en semester i Dominikanska republiken för att den tidigare premiärministern eventuellt skulle kandidera för att få tillbaka sitt gamla jobb, En av Londons storflygplatser ställde då upp och upplät en av dess lyxlounger åt familjen.
När det ganska snart stod klart att det inte skulle bli aktuellt för Boris Johnson att komma i fråga för premiärministerposten igen, accepterade han ett erbjudande från sin vän mångmiljardären och brexitförespråkaren Lord Anthony Bamford, att flytta in en av dennes fastigheter.
Men ett av Boris Johnsons uppdrag utför han gratis. Sedan i början av oktober är han ledare för organisationen Konservativa Ukrainas vänner och det tar han inte betalt för.

ANDRA LÄSER