14-åring vann svenska mästerskapet i schack

Edvin Trost slog alla med häpnad när han vann svenska schackmästerskapet i det supersnabba spelet bulletschack – ett parti på en minut. – Jag gillar att det går snabbt och att det är mycket action, säger han.

Edvin Trost, 14 år, överraskade och vann schack-SM i det supersnabba spelet bulletschack. För att bli bra tränar han mycket på hemsidor för bulletschack.
Edvin Trost, 14 år, från Stockholm har spelat schack sedan han var fem år gammal och slog vuxna redan som åttaåring. Men att han skulle vinna söndagens svenska mästerskap var ändå inte väntat, enligt svenska schackförbundet.
– Det var helt otroligt. Försnacket hade handlat om tidigare juniorstjärnan Martin Lokander som är internationell mästare och bland favoriterna. Det fanns många äldre spelare med mycket rutin. Han verkar ju ha en snabb hjärna alltså, säger Ingemar Falk, presschef på Sveriges schackförbund om Edvin Trosts seger.

Olika sorts schack

Den allra snabbaste formen där varje spelare har en minuts betänketid för hela partiet.
Varje spelare har tre eller fem minuters betänketid för hela partiet.
Varje spelare har 15 minuters betänketid för hela partiet.
Den vanligaste formen, som spelas i turneringar och där ett parti kan pågå i 5-6 timmar.
Finns i alla discipliner utom bulletschack.
Samtliga VM-titlar i långpartier, snabbschack och blixtschack innehas just nu av norrmannen Magnus Carlsen.
Källa: Sveriges schackförbund

Blygsam vinnare

14-åringen själv har inte firat stort och kommenterar sin framgång något blygsamt.
– Det flöt på och så kom jag etta helt enkelt.
I bulletschack har varje spelare en minut på sig att genomföra sina drag och ett helt parti är totalt två minuter långt. Men många hinner med hela 70 drag på en minut – med en betänketid på mindre än en sekund.
Under söndagens onlinemästerskap med 90 deltagare vann Edvin Trost 40 av sina 53 partier under den 90 minuter långa tävlingen. Motståndarna var mellan 25 och 50 år gamla.
Man hinner inte räkna ut vilket drag som är bäst utan man måste gå på intuition. Det är däri talangen ligger, menar Ingemar Falk på schackförbundet.

Siktar högre

För att bli bra på bullet spelar Edvin Trost mycket på schacksidor online. Han ligger nu på topp 40 i världen på en av sidorna och har som mål att klättra ytterligare.
Men det är inom den traditionella långsammare formen han tänkt utvecklas.
– Egentligen var mitt mål att bli stormästare, det är en internationell titel, säger han.

ANDRA LÄSER