Utspel i Danmark: Förbjud stort helskägg på läkare – Vill ha stopp "för dessa eftergifter för muslimska traditioner"

Inför förbud mot att läkare har stort skägg. Så lyder det från en toppolitiker i Dansk Folkeparti som backas upp av partiledningen. – När man har ett skägg av den storleken så har man en viss religion som jag inte alldeles bryr mig om, säger lokalvalskandidaten Henrik Thorup.

Klipp skägget om du ska jobba på sjukhus menar Dansk Folkeparti i ett utspel i samband med lokalvalet.

STOCKHOLM Danmark går till lokalval om två veckor och de politiska utspelen duggar tätt. Det senaste omtalade står Henrik Thorup för. Han är toppkandidat för Dansk Folkeparti i Köpenhamnsregionen och vice ordförande för statsrevisorerna i Folketinget.

Thorup vill ha ett förbud mot stort helskägg på danska sjukhus. Ett förbud ska enligt bidra till att få ett stopp "för dessa eftergifter för muslimska traditioner" som han säger till Berlingske.

– Han markerar ju: Jag är muslim. Det är ingen dansk som går runt som läkare med ett sådant jättehelskägg.

Henrik Thorup talar utifrån en egen erfarenhet av att på en akutläkarmottagning har blivit behandlad av just en läkare med ett sådant skägg. Han vill inte heller att personalen ska bära huvudduk.

Det högerpopulistiska partiet har tidigare i år föreslagit ett förbud mot religiösa eller politiska symboler bland offentligt anställda på jobbet. En politisk majoritet i Danmark är nu för ett burkaförbud som partiet drivit på.

Dansk Folkepartis gruppordförande i Folketinget, Peter Skaarup, backar upp Thorup.

– En läkare ska framstå som trygghetsskapande och neutral, säger Skaarup till Berlingske.

Skägg är visserligen inne, men Skaarup menar att det går att se en skillnad när skägget är religiöst betingat och när det handlar om mode.

Utspelet väcker reaktioner, inte minst på sociala medier. Parlamentsledamoten Eva Kjer Hansen för borgerliga Venstre skriver på Twitter att "det måste vara dagens skämt".

Pia Olsen Dyhr‏, ordförande för Socialistisk Folkeparti, lägger ut en bild på en skäggig man och skriver "Här är Harun, som är en sjuksköterska med stort skägg. Duktig och kompetent!".

Berlingske skriver dessutom om en stor mängd bilder på jultomten, Platon, Holger Danske och läkekonstens fader – alla med yvigt skägg men som motbevis till påståendet att stort skägg står för "en viss religion".

ANDRA LÄSER