Englund skildrar 1960-talet via ett sexmord

Efter att ha skildrat krigets mörker har Peter Englund nu skrivit om sexmordet på en ung kvinna i Hökarängen. Med sin nya bok Söndagsvägen skiftar han genre och epok.– Det är definitivt en rörelse ut ur trygghetszonen, säger han.

"Rent etiskt är det ingen skillnad mellan att skriva om en person som fanns för 100 år sedan eller en som finns i dag. Jag skriver om verkliga människor. Du måste göra alla rättvisa", säger Peter Englund.
19.06.2020 06:55
Peter Englund har i regel svårt för deckare: "I ingen annan genre är glappet mellan verkligheten och det som man utger vara verklighet så stort", framhåller han. Däremot läser han ibland böcker om verkliga brott, även om det mesta "inte är vidare upphetsande".
Både som historiker och författare utgår han från det faktiska. Varje bok är ett slit och ett vågspel och varje gång frågar han sig om det blir några fler. Ändå är spisen i arbetslägenheten i Uppsala fylld av obrutna exemplar ur hans rika produktion. Till och med ugnen är bokupplag – här lagas ingen mat. Sommarens hemliga Nobelprisläsning har han städat undan inför vårt besök.
Med sin nya bok, Söndagsvägen ville han ge sig in i en för honom ny genre, "true crime". Samtidigt har han sökt efter sprickorna i ett 1960-tal dolt både av hans egen tendens att förgylla barndomsåren, tycker han, och av de romantiska dimridåer som han menar omger decenniet generellt. Men var det verkligen nödvändigt att utgå från det värsta: ett sexmord på en ung kvinna, en djup tragedi även för hennes närmaste?

ANDRA LÄSER