UB-utredning klar: Droger, penningtvätt och grov misshandel – se video av tillslaget här

Den misstänkta ledaren använde pengarna från bland annat knarkhandeln till att bygga två hus och ett garage på sin fastighet i Borgå. Han förfogade över 55 skjutvapen när polisen grep honom.

Polisen genomförde en husrannsakan i United Brotherhoods klubblokal i Helsingfors i september 2019.
Centralkriminalpolisen (CKP) har publicerat en video på räden mot den misstänkta ledaren för den organiserade kriminella gruppen United Brotherhood (UB). På videon syns hur polisen slår till mot den 48-åriga mannens fastighet i Borgå. Polisen använder bland annat tunga bilar och drönare i räden.
CKP har utrett den kriminella gruppens affärer sedan våren 2018. Flera polisenheter har deltagit i den komplexa utredningen som pågått i två år. Under utredningen har polisen lyckats beslagta brottsvinning för cirka 2,7 miljoner euro.
Den misstänkta ledaren för United Brotherhood hämtar ecstasytabletter i gruppens lokaler i Tusby.
Utredningen fick gott om publicitet i september i fjol, då tillslaget mot den misstänkta ledaren ägde rum. I samband med den genomförde polisen tillslag även på flera andra orter.
Enligt CKP är förundersökningen nu så gott som klar. Förundersökningsprotokollet kommer att gå till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning inom kort.

Misstanke: 48-åringen styrde

Mannen som CKP pekar ut som den misstänkte ledaren har en diger kriminell historia. I den aktuella utredningen är han misstänkt för bland annat grov penningtvätt, flera grova narkotika- och skjutvapenbrott, grov misshandel, grovt bedrägeri och deltagande i organiserad kriminell verksamhet.
Förutom 48-åringen misstänker polisen ett femtiotal andra personer för brott i samband med utredningen. Knappt hälften av dem misstänks vara medlemmar i UB eller dess underavdelning Bad Union.
Tio personer har varit häktade under utredningen. Tre är häktade fortfarande.

Byggde hus för pengarna

Den misstänkta ledaren var med om att grunda United Brotherhood år 2010, enligt CKP. Han har varit ledare för gruppen sedan 2016. Han tros ha organiserat gruppens verksamhet och fattat beslut om medlemmar.
Enligt förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Sainio var det han som de facto tjänade pengar på gruppens brottsliga verksamhet. För pengarna byggde han bland annat två hus och ett garage på sin fastighet i Borgå.
Den misstänkta ledaren för United Brotherhood byggde två hus och ett garage på sin fastighet i Borgå.
CKP bedömer värdet på fastigheten och byggarbetet till kring 700 000 euro.
– Vi misstänker att flera personer varit med om att dölja pengarnas ursprung och fastighetens verkliga ägare, säger Sainio i ett pressmeddelande.

Levererade amfetamin

Under utredningen avslöjades även flera grova narkotikabrott. Bland annat misstänks 48-åringen för att personligen ha levererat kring 30 kilo amfetamin och över tusen ecstasytabletter till flera orter i Finland. Polisen lyckades beslagta en del av drogerna.
48-åringen misstänks ha tjänat över en halv miljon euro på knarkhandeln.
Flera av de andra narkotikabrotten som avslöjades i samband med den tvååriga utredningen har redan behandlats i rätten och de har fått sina straff.
Ett av de andra narkotikabrotten berörde till exempel införsel av 150 000 ecstasytabletter som beslagtogs i Lahtis.
Polisen beslagtog 55 vapen hos den misstänkta ledaren för United Brotherhood.
Polisen beslagtog även tiotals stulna skjutvapen. Bara 48-åringen hade 55 vapen. Ett av de beslagtagna vapnen är värt över 100 000 euro.

Internationellt samarbete

Under förundersökningen gjordes intensivt samarbete mellan olika polisinrättningar och Tullen. Polisen har också haft internationellt samarbete med Europol, Tyskland, Spanien, Estland, Holland, Litauen, Colombia, Kroatien och Serbien.

ANDRA LÄSER