Ny process ger Brisbane gräddfil till OS 2032

På fredag invigs OS i Tokyo. Men innan dess, på onsdagen, väntas Brisbane i Australien få OS – 2032. Allt enligt IOK:s nya process som ska minska korruptionen och ge färre förlorare.

Australien får med största sannolikhet arrangera sitt tredje OS – på onsdag väntas IOK rösta fram Brisbane som värd för spelen 2032.
Valet av OS-värd för 2032 har seglat lite under radarn sedan Internationella olympiska kommittén (IOK) 2019 ändrade urvalsprocessen. Borta är de långa kampanjerna med politiker och idrottskändisar som åker jorden runt i flera års tid och försöker få stöd av IOK:s ledamöter – allt för att vinna en omröstning.
Det anses numera vara otidsenligt, bädda för korruption och inte heller särskilt hållbart ur klimatperspektiv med de långa flygresorna och det överdådiga kampanjandet.
Dessutom skapade processen för många "förlorare", tycker IOK, orter som blev stukade av att satsa miljonbelopp utan att få någon utdelning och därmed drog sig ur kampen om framtida OS, som till exempel Stockholm.

Så blir OS i Brisbane 2032

+ Spelen arrangeras mellan 23 juli och 8 augusti med Brisbane som huvudort.
+ Friidrotten samt invigning och avslutning blir på Brisbane Cricket Ground, med smeknamnet "The Gabba", som tar 50 000 åskådare.
+ Nya arenor byggs för simning (15 000 åskådare), basket (12 000) och gymnastik (10 000).
+ Orterna Sunshine Coast, 120 kilometer norr om Brisbane och Gold Coast, 80 kilometer söderut, arrangerar bland annat fotboll, volleyboll, triathlon, brottning, basket och cykel.

Föredragna OS-värden

IOK:s nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:s speciella kommission för framtida OS "föredrog".
I juni rekommenderade IOK:s exekutivkommitté valet och på onsdagen är det tänkt att IOK:s session, den olympiska rörelsens riksdag, ska rösta igenom beslutet i Tokyo.
Det skulle bli tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000.
Brisbanes OS-koncept går helt i linje med IOK:s värderingar och ett hållbart arrangemang, sade ordföranden Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett "oemotståndligt förslag".
– Men vi är inte där än. Det är upp till IOK:s ledamöter den 21 juli, tillade Bach.
Fast omröstningen på onsdagen står alltså inte mellan flera kandidater, utan handlar om ett "ja" eller ett "nej" till Brisbane. Blir det ett nej får processen börja om. Så sannolikheten är mycket stor att Bach får som han vill.

Kommande OS

Här går arrangeras kommande olympiska spelen
+ Vinter-OS 2022: Peking.
+ Sommar-OS 2024: Paris.
+ Vinter-OS 2026: Milano/Cortina d'Ampezzo.
+ Sommar-OS 2028: Los Angeles.

Arbetsro för IOK

OS 2024 går i Paris och fyra år senare är det dags för Los Angeles. Skulle IOK kunna säkra Brisbane som värd för OS 2032 får den olympiska rörelsen arbetsro för en avsevärd tid framåt efter några tuffa år med de pandemiuppskjutna spelen i Tokyo och kritiken mot vinter-OS i Kina nästa år i fokus.
Den nya processen har förstås sina kritiker, som tycker att för få har insyn i IOK:s val om inte flera kandidater får chansen att söka, men IOK slår ifrån sig den kritiken.
Men det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggningar och infrastruktur längs Australiens kust i den nordöstra delen av landet.
84 procent av de anläggningar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldesspelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkningen och näringslivet för en OS-satsning.
Budgeten för spelen ligger på runt motsvarande 3 miljarder euro, att jämföra med de nästan 10 miljarder som Tokyospelen kostar.
Fast alla är inte lika positivt inställda.
– Det är alltid en stor risk att ta sig an ett sånt här stort projekt, säger Millicent Kennelly, som forskar om turism och idrott på Griffith University i Brisbane till Reuters, och tillägger:
– Det finns en stor global osäkerhet för lång tid framåt, ekonomiskt med covid och klimatet. Så det är en stor chanstagning på det sättet.

ANDRA LÄSER