Zelenskyj: Vet inte vad som hände i Polen

– Jag vet inte vad som hände, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om robotnedslaget i Polen.Ukraina kommer troligen att få tillgång till den plats där den omtvistade roboten slog ned i tisdags, uppger Polen. Just nu leds utredningen av ett polsk-amerikanskt team.

Experter går igenom platsen i östra Polen där en robot slog ned och dödade två människor i tisdags.
17.11.2022 14:46 UPPDATERAD 17.11.2022 15:56
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mildrar sin retorik kring nedslaget i Polen något, efter att på onsdagskvällen ha sagt sig vara helt säker på att roboten inte var ukrainsk.
– Jag vet inte vad som hände. Vi vet inte med säkerhet. Världen vet inte, säger Zelenskyj nu enligt nyhetsbyrån AFP – men tillägger dock att han är säker på att det var en rysk robot.
"Vi delar synen att Ryssland bär det fulla ansvaret för dess robotterror och dess konsekvenser mot Ukrainas, Polens och Moldaviens territorium", skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter efter ett samtal med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken.

Ukraina kan få åtkomst

Under gårdagen uppgav Nato och en rad världsledare att roboten som dödade två människor i polska Przewodów sannolikt inte avfyrades från Ryssland. I stället tros det ha varit en ukrainsk robot – avfyrad i syfte att träffa en inkommande rysk robot – som slog ned i den polska landsbygden.
Natochefen Jens Stoltenberg, liksom USA, Polen och en rad andra EU-länder, underströk dock att Ryssland bär det yttersta ansvaret. På torsdagen upprepar USA:s utrikesminister Antony Blinken det budskapet.
Jakub Kumoch, rådgivare till den polske presidenten Andrzej Duda, uppger samtidigt att Ukraina troligen kommer att få tillgång till nedslagsplatsen i Przewodów.

Nedslag filmat

Enligt Kumoch arbetar nu ett polskt-amerikansk utredningsteam på platsen.
– Ukrainarna frågade om tillgång till utredningsplatsen. Om båda parter kommer överens kommer det, så vitt jag vet, inte att finnas någon invändning från den amerikanska sidan och åtkomst kan ges snart, säger han till den oberoende nyhetskanalen TVN24.
Presidentrådgivaren uppger också att det finns filmmaterial från händelsen.
– Vid ett tillfälle, en väldigt kort stund, kan man se en viss sekvens av händelser, kommenterar han materialet enligt TVN24.
Artikel uppdaterad klockan 15.52 med Zelenskyjs senaste uttalanden.

ANDRA LÄSER