Mandelins lek med tyngdkraften är både virtuos och ömsint

Kroppar huller om buller, som rullar och flyger fram över varandra i snabb takt. I Jarkko Mandelins senaste verk handlar det virtuosa mer om extremt förtroende dansarna emellan än om individualism.

Kroppar flyger fram över varandra i Jarkko Mandelins senaste koreografi, där hans Kinetic Orchestra samarbetar med Helsingfors stadsteaters dansgrupp i en välbalanserad helhet.
17.11.2021 14:48 UPPDATERAD 17.11.2021 16:26

DANS

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra: Gravity.
Koreografi Jarkko Mandelin, scenografi och ljus William Iles, dräkter Elina Kolehmainen, ljud Janne Hast, maskering Jaana Nykänen, dansare Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper, Justus Pienmunne, Anni Koskinen, Sanni Giordani, Kalle Lähde, Oskari Turpeinen.
Helsingfors stadsteater, lilla scenen 16.11.
Gravity, rätt och slätt. Gravitationen, tyngdkraften, är väldigt närvarande i dans, speciellt om man som koreografen Jarkko Mandelin gillar att hela tiden leka med den. Hans ofta halsbrytande koreografier är ett omsorgsfullt spel med tyngdkraften. Då du kastar dig huvudstupa över en kollegas rygg gäller det att allt klaffar för att det ska bli rasande skicklig dans i stället för blåmärken och brutna ben. Men denna gång handlar leken med tyngdkraften också om att förmedla tyngden i lugnare rörelser.
Strävan efter en personlig röst som konstnär är på sätt och vis en paradox – trots att man i varje verk finslipar kärnan i det egna uttryckssättet förväntas man undvika att upprepa sig själv. Under de senaste tio åren har Jarkko Mandelin gjort en hel rad spännande utflykter mot allt från yttre attiraljer som hoppstänger och jättebollar till de egna barnen och hunden som medspelare.

ANDRA LÄSER