Åklagaren om misstänkta spionbröder: Unikt mål

Rättegången mot de två bröder som misstänks ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU under tio år har inletts. Båda männen förnekar kategoriskt. – Det här är ett ärende som är unikt på väldigt många sätt, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Teckning från rättegången mot de två bröder som misstänks som åtalats för att under tio år ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Den äldre brodern med sin advokat Anton strand till vänster, den yngre brodern med sin advokat Björn Sandin i mitten och åklagare Mats Ljungqvist till höger.
TT
25.11.2022 13:19
Den yngre brodern, med svart kort hår, var först att kliva in i sal 37 i Stockholms tingsrätt på fredag morgon. Iklädd Kriminalvårdens helgröna dress höll han upp en skärm framför ansiktet för att skyla sig mot åhörarbänken. Han satte sig sedan med ryggen mot åhörarna bredvid sin försvarare Björn Sandin.
Den äldre brodern kom in en stund senare. Den 42-årige mannen, skallig och klädd i kavaj, slog sig ned bredvid sin försvarare Anton Strand.
Bröderna har iranskt ursprung och just Iran pekas ut av Säpo som ett av de tre länder som utgör det största hotet mot Sverige. Men i detta fall är det alltså Ryssland som männen misstänks ha samarbetat med.
Kö med åhörare till fredagens rättegång mot de två bröder som åtalats för att under tio år ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU.
Enligt åklagaren har de spionerat åt den ryska militära underrättelsetjänsten GRU från september 2011 till september 2021. Den äldre brodern är åtalad för grovt spioneri samt grov obehörig befattning med hemlig uppgift, medan den yngre åtalats enbart för grovt spioneri.
Uppgifterna som överlämnats ska de fått tag på via 42-åringens arbete vid Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) vid Försvarsmakten. Den yngre brodern påstås vara den som i huvudsak har skött kontakterna med GRU.

Förnekar brott

Båda bröderna förnekar samtliga anklagelser.
– Han bestrider ansvar. Han förnekar också det alternativa yrkandet om medhjälp, säger den yngre broderns advokat Björn Sandin.
– NN (42-åringen) förnekar brott. Han bestrider ansvar för såväl grovt spioneri som grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Förnekandet vilar på såväl objektiv som subjektiv grund, säger advokat Anton Strand.
Advokat Björn Sandin inför fredagens rättegång i Stockholm tingsrätt.
Enligt åklagaren saknade den äldre brodern dessutom behörighet till uppgifter som han suttit på. Men även det förnekar brodern, som menar att han haft rätt till allt hemlighetsstämplat material.
Enligt åklagare Mats Ljungqvist är det ett unikt ärende.
– Det är en ovanlig rättegång i det att ett liknande mål inte har varit för handen i Sverige på över 20 år, säger han när han inleder sin sakframställan i tingsrätten.
– Ett sådant här säkerhetsmål är en avvägning mellan den insyn som allmänheten kan förvänta sig i offentliga rättegångar. Det intresset måste bryta mot de uppgifter som ligger till grund för det här åtalet. Det är alltså extremt känsliga uppgifter, fortsätter han.

Hemligt material

Nästan hela rättegången kommer med anledning av detta äga rum bakom stängda dörrar.
– Det betyder att rätten och dess ledamöter i dag kommer att få insyn i material som väldigt, väldigt få personer i det här landet har sett eller har tillgång till, säger Ljungqvist.
Att materialet rör förhållanden av "stor betydelse" är även grund till att spionaget rubriceras som grovt, säger han.
Den äldre brodern lyssnar till synes fokuserat på framställning och följer åklagaren med blicken. Ibland utbyter han några ord med sin advokat.
Den yngre brodern tittar oftare nedåt.
Efter nästan en timme beslutar tingsrätten om stängda dörrar för resten av dagen. Även övriga åtta planerade förhandlingsdagar ska nästan helt och hållet vara stängda för offentligheten. Försvaret meddelade dock under fredagen att de ämnar att hålla korta delar av sin framställning inför öppna dörrar.

ANDRA LÄSER