Normkritisk design och annat nytänk

En snygg produktion, och formgivare som tänker utanför ramarna, möter vi i grafikern Kasper Strömmans nya programserie om design.

Kasper Strömman med en Dolhpia-borr och en Mega Hurricane-mixer.

Design 3000 med Kasper Strömman sänds i Yle Fem tisdagar kl. 18.30, repris torsdagar kl. 10.00.

Grafikern Kasper Strömman är en mediepersonlighet som jobbar både på finska och svenska. Mest känd är han för sin satiriska blogg Kasper Diem, men han gör också tv. För Yle Fem gjorde han den välgjorda serien Stugor för två år sedan, om sommarstugearkitektur. I sin nya serie för kanalen, Design 3000 med Kasper Strömman, breddar han perspektivet till att omfatta all den formgivning som omger oss, och allt innovativt nytänkt som existerar i branschen.
Serien är en samproduktion med svenska SVT och danska DR, och vartdera av de åtta avsnitten har olika teman som behandlas genom möten med framstående nordiska formgivare.
Först ut i kväll är temat färg och form, och hur man kan tänka annorlunda kring dessa i formgivningen. Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard, vars verk för övrigt visades på Designmuseet i Helsingfors i somras, kritiserar den grälla färgestetik som präglar dagens industriformgivning. Hon vill i stället lyfta fram skönheten i brutna färger som finns i naturen, färger som den otränade blicken inte ens alltid uppfattar som färger.
Intressanta tankar har också den svenska industridesignern Karin Ehrnberger kring normkritik. Hon visar hur könskodade föremål som verktyg och hushållsredskap är, dessutom enligt samma könsstereotypa principer som i leksaksaffären.
Den norska grafikern Arild Yttri har formgivit Norges nya sedlar, som kombinerar både gammal tradition och modern abstraktion.
Serien innehåller många sådana möten med intressanta nordiska formgivare, möten som ger tittaren nya insikter. I andra avsnittet om hemmet möter vi till exempel David Zahle från den kanske hetaste nordiska arkitektbyrån just nu, danska Bjarke Ingels Group. Han tar oss med till några urhäftiga bostadskomplex och berättar om tanken bakom dem. Intressant är också besöket i Aki Kaurismäkis husscenograf Markku Pätiläs hem där slitaget upphöjts till skönhet och all renovering är bannlyst.
Det estetiska ämnet ställer höga krav på att även serien är en visuell upplevelse, vilket den är. Liksom i Stugor fungerar Strömman förutom intervjuare som seriens personliga berättarröst, ofta med en humoristisk glimt i ögat. Ta åt sig av äran för serien kan dessutom Anna-Karin Grönroos som skrivit manus samt Teresa Ekman och Axel Högström som stått för regi och produktion.

ANDRA LÄSER