Här är årets bästa naturbilder

Att fotografera djur är, som många vet, inte lätt. För 55:e året i rad har nu Natural History Museum i London utsett de allra bästa naturbilderna 2019.

En tvättbjörn sticker ut huvudet från en Ford Pinto av 1970 års modell på en övergiven farm i Saskatchewan i Kanada. Hålet i vindrutan var den enda vägen in och ut ur bilen och i baksätet huserade tvättbjörnens fem ungar. Hålet var tillräckligt stort för tvättbjörnsfamiljen, men för litet för dess främsta fiende, prärievargen. Varje sommar i flera år hade fotografen Jason Bantle hoppats och väntat på rätt fototillfälle.
Intresset har varit stort med fler än 48 000 bidrag från både professionella fotografer och amatörer. Utställningen, Wildlife Photographer of the Year, öppnar fredagen den 18 oktober i museets lokaler i London.
Sista andetaget. En bara några dagar gammal flodhästkalv i Karibasjön i Zimbabwe har attackerats av en aggressiv tjur och fastnat i dess stora gap. Till en början försökte den vuxne hannen dränka ungen, sedan krossa den, alltmedan den förtvivlade mamman stod bredvid och tittade på. Infanticid, barnadråp, är ovanligt bland flodhästar, men förekommer. Framför allt om djuren blir trängda eller stressade. Det kan också vara ett sätt för hannarna att utöka sina revir och/eller öka sina chanser till parning, eftersom honorna då fortare blir fruktsamma.
Livets cirkel. De senaste 20 åren har Alex Mustard årligen rest till Ras Mohammad, en nationalpark vid spetsen av Sinaihalvön i Röda havet, för att fotografera djurlivet. Han gör resorna främst på sommaren då stora mängder fisk samlas vid reven. "Jag ser alltid något nytt", säger han. På bilden cirklar ett stim av "bigeye trevally" (Caranx sexfasciatus) 20 meter under ytan vid tiden för parning, något som också drar till sig rovdjur.
Som katt och hund. En gepard och afrikanska vildhundar i vilt slagsmål i Zimanga Private Game Reserve i Sydafrika. Ett vildsvin hade precis lyckats undkomma den tolv djur stora hundflocken när några i flocken råkade stöta på en gepard. I takt med att allt fler hundar anlände växte deras självförtroende, varpå de började omringa geparden som gjorde hätska utfall. Geparden lyckades till slut smita undan, med endast lättare blessyrer som följd.
Om pingviner kunde flyga. En sjöleopard kastar sig upp ur vattnet och fångar en åsnepingvin i Antarktis. Åsnepingvinen är den snabbaste av alla pingvinarter under vattnet. Innan sjöleoparden åt upp pingvinen, lekte den med bytet, något sjöleoparder ofta gör. I det här fallet varade leken i en kvart. Sjöleoparder är väl anpassade rovdjur med snabbhet och vassa tänder som främsta vapen. En fullvuxen hona kan bli upp till 3,5 meter lång och väga 500 kg.
Händer med tillförlit. En nyfiken gråval närmar sig ett par händer som sticks ner i vattnet från en turistbåt i en lagun i kaliforniska viken. Beteendet är ovanligt. Tidigare och på andra håll i världen kan gråvalar vara aggressiva mot människor, antagligen beroende på den intensiva valfångst som förekom förr. På 1970-talet, däremot, närmade sig en val i denna lagun en fiskare som vågade stoppa ner händerna i vattnet. Beteendet blev allt vanligare och i dag uppmuntrar mammorna sina ungar att aktivt söka kontakt med människor som klappar och kliar dem på huvudena.
Dödsklättring. I den peruanska regnskogen händer det att skalbaggar infekteras med en "zombiesvamp". Svampen tar över kontrollen och får skalbaggen att klättra lagom högt upp i ett träd där den dör. Därefter börjar svampen växa och skjuta ut tentakelliknande armar som sedan spricker, varpå mängder med svampsporer sprids ner mot marken där de, förhoppningsvis, kan infektera ett nytt värddjur. Cirkeln är sluten.
ANDRA LÄSER