Riksåklagaren: Skäl att misstänkta hets mot folkgrupp i Päivi Räsänens skrivelse – ny utredning om riksdagsledamoten

Riksåklagaren har beslutat att inleda en förundersökning kring en text som riksdagsledamoten Päivi Räsänen skrev för femton år sedan.

Päivi Räsänens femton år gamla skrivelse ska synas av polisen eftersom riksåklagaren bedömer att det finns skäl att misstänka att Räsänen gör sig skyldig till hets mot folkgrupp.
04.11.2019 16:07 UPPDATERAD 04.11.2019 17:45
”Till man och kvinna skapade han dem”, löd rubriken för en skrivelse som riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) författade och som Finlands Lutherstiftelse publicerade 2004.
Riksåklagaren Raija Toiviainen har nu beslutat att inleda en förundersökning med anledning av skrivelsen, uppger Åklagarmyndigheten. Skrivelsen fungerade som Lutherstiftelsens kyrko- och samhällspolitiska ställningstagande i fråga om sexualitet och äktenskap, och den anknyter till Bibeln och dess tolkning.
Polisen hade tidigare beslutat att inte inleda förundersökning med motiveringen att det inte fanns skäl att misstänka brott.
Riksåklagaren hade ändå ombetts att ompröva ärendet. Åklagarmyndigheten uppger att riksåklagaren har vägt grundläggande och mänskliga rättigheter om yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten att inte bli diskriminerad mot varandra, och kommit till en annan slutsats än polisen.
Enligt riksåklagaren finns det skäl att misstänka hets mot folkgrupp genom att förnedra homosexuella på ett sätt som kränker deras människovärde. Därför ska förundersökning utföras i ärendet. Förundersökningen utförs av polisen i Helsingfors.
Päivi Räsänen säger i ett pressmeddelande att hon anser att hon inte gjort sig skyldig till brott.
– Jag tänker inte ta tillbaka de åsikter jag för fram i pamfletten. Det handlar om religiös övertygelse, säger hon.
Räsänen vidhåller att synd är ett centralt begrepp i den kristna tron. Hon kritiserar benägenheten att förneka att "homosexuella handlingar" inte är synd.
Polisen undersöker också om Räsänen kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i ett annat fall. Det handlar om vad hon postat på Twitter i samband med Pridefestivalen i Helsingfors i somras.

ANDRA LÄSER