79-åring dog i Vasaloppsspåret

En 79-årig man avled på måndagen efter att ha drabbats av plötsligt hjärtstopp när han åkte Öppet spår under Vasaloppsveckan.

Falubon föll ihop i närheten av Vasslan mellan Evertsberg och Oxberg.

Läkare som deltog i loppet påbörjade omedelbart hjärt- och lungräddning. Vasaloppets egen sjukvårdspersonal var snabbt på plats och fortsatte räddningsförsöken men mannens liv gick inte att rädda och han avled på platsen.

Mannen var en van Vasaloppsdeltagare och skulle ha genomfört sitt 56:e lopp.

Sedan premiären 1922 har 19 personer avlidit till följd av hjärtstopp under något av loppen som ingår i Vasaloppsveckan. Totalt har över en miljon starter gjorts.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning