Trotsig tweet från fångne Puigdemont

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont twittrar trotsigt från förvaret i Tyskland: "Jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka." På tisdag tar tyska myndigheter ställning till Spaniens begäran om utlämning av honom.

Frihet. Demonstranter samlades utanför fängelset i Neumünster där Carles Puigdemont hålls fängslad.
Puigdemont greps av tysk polis förra söndagen nära den tysk-danska gränsen. Han kom i bil från Finland och reste via Sverige och Danmark. Han var på väg till Belgien dit han gått i landsflykt.
Dagarna före gripandet åtalades han och 24 andra katalanska ledande separatister för sin inblandning dels i höstens olagliga folkomröstning om Kataloniens utbrytning från Spanien, dels i den efterföljande självständighetsförklaringen.
Puigdemont är misstänkt för uppror mot staten och förskingring av allmänna medel. I samband med åtalet återaktiverade en domare i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont.

Byter inte linje

Den katalanske separatistledaren är placerad i fängelset i Neumünster några mil norr om Hamburg. Därifrån skickade han på lördagen ut en tweet med innebörden att hans inställning inte ruckats på något sätt, rapporterar tidningen La Vanguardia.
– Må alla ha det klart för sig: Jag lämnar inte in, jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka inför det olagliga agerandet av dem som förlorade vid valurnorna och inte heller inför godtycket från dem som är beredda att betala priset av att överge rättsstaten och rättvisan för fosterlandets enande, skriver han.

Litar på rättvisan

Åklagarmyndigheten i delstaten Schleswig-Holstein kommer på tisdag med en första fingervisning om Puigdemonts vidare öde. Då, efter att ha gått igenom dokumentation från spanska myndigheter, kommer ett beslut om utlämning, bekräftar vice statsåklagare Ralph Döpper enligt den spanska nyhetsbyrån Efe.
Beslutet kan överklagas till delstatens appellationsdomstol.
Puigdemont har uttryckt sitt fulla förtroende för det tyska rättsväsendet. Hans tyska advokat Wolfgang Schomburg räknar med Tysklands regering som sista avgörande instans och har redan bett regeringen att inte godkänna en utlämning.

Merkel avvisar

Den förhoppningen ter sig orealistisk. Regeringskällor uppger för tidskriften Der Spiegel att regeringen avvisar tanken på ett politiskt ingripande.
Förbundskansler Angela Merkel har varit glasklar i frågan: Tyskland tänker inte blanda sig i Spaniens inre angelägenheter; juridik, inte politik, ska vara vägledande här.
En utlämning till Spanien innebär att Puigdemont riskerar fängelse i som mest 25 år.
Tills vidare behandlas katalanen som vilken annan intagen som helst, enligt fängelsedirektören Yvonne Radetzki.
– Herr Puigdemont får ingen specialbehandling, sade hon till nyhetsbyrån DPA på fredagen.

Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.
Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt.
Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.
Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien.
Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.
Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.
Före frihetsberövandet i Tyskland besökte Puigdemont Finland. Hans reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att passerat en gränskontroll på Jylland.
ANDRA LÄSER