De Gröna kräver timeout i regeringssamarbetet när Centern röstar med oppositionen

Centern äventyrar regeringens funktionsduglighet med att ständigt gå emot gemensamma överenskommelser. Det anser De Gröna och VF efter att Centern urvattnade reformen av naturskyddslagen på tisdagen.

LKS 20221129 Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puhuu medialle eduskunnassa Helsingissä 29. marraskuuta 2022. Vihreillä oli ylimääräinen eduskuntaryhmän kokous. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
29.11.2022 14:34 UPPDATERAD 29.11.2022 17:15
En smärre regeringskris seglade upp då Centern höll med oppositionen och lyckades urvattna reformen av naturskyddslagen på tisdagen. Regeringen hade redan enats om en formulering, men när frågan kom upp i miljöutskottet röstade Centern med oppositionspartierna.
Det räckte för att oppositionens förslag om att urvattna lagen skulle vinna majoritet i utskottet. Med rösterna 9–8 går lagen vidare i försvagad form.
Substansfrågan gäller 80 rödlistade naturtyper och hur skyddet av dem ska anpassas för att inte gå ut över markägarna. Regeringen hade beaktat Centerns oro, och även grundlagsutskottet hade slagit fast att den kompromiss regeringen stannat för var nog för att trygga markägarnas rättigheter.
Trots det vände Centern regeringens överenskommelse ryggen. Det är mer än vad De Gröna och Vänsterförbundet kan acceptera, inte minst då Centern redan solokört i flera frågor och obstruerat mot reformen av sametingslagen.
Gröna riksdagsgruppen beslutade vid ett extrainsatt möte på tisdagen att ta timeout i regeringssamarbetet. Gruppordförande Atte Harjanne säger att övriga lagförslag, som är viktiga för Centern, kommer att stå stilla tills knuten är löst.
– Vi förde en allvarlig diskussion på grund av Centerns helt ofattbara och chockande tillvägagångssätt. Vi behöver ta timeout, säger han.

I väntan på Marin

Atte Harjanne anser att frågan är av sådana proportioner att regeringspartiernas ordförande, den så kallade kvintetten, måste diskutera igenom spelreglerna en gång till för att regeringssamarbetet ska kunna fortsätta sedan Centern i praktiken tagit avstånd från det.
Det kan ändå dröja innan kvintetten hinner mötas eftersom statsminister Sanna Marin (SDP) är på tjänsteresa i Nya Zeeland och väntas återvända först på lördag. Frågan brådskar, enligt Harjanne.
– Vi har fyra funktionsdugliga partier i regeringen och ett som i dag har gjort ofattbara tricks. Det är svårt att se att någonting skulle kunna gå framåt förrän den här frågan är utredd, säger han.
Statsminister Sanna Marin har en hel del att gå igenom med sina kolleger i kvintetten när hon återvänder från sin tjänsteresa.
Detta är de fyra övriga regeringspartiernas sätt att pressa Centern till samarbete. Bland de frågor som nu står stilla finns ett stödpaket till jordbruket som inte minst Centern vill sätta fart på. Det kommer inte att ske förrän frågan om naturskyddslagen och principerna för fortsatt regeringssamarbete är lösta.
– Tyvärr har Centern drivit utvecklingen till en punkt där man inte kan lita på att överenskommelser håller. Då är det svårt att enas om någonting.
Det igen är extra knepigt då oppositionen har interpellerat om jordbruket och regeringen förväntas besvara interpellationen med gemensam röst nästa vecka.

Kastade ut kolleger

Naturskyddslagen däremot går framåt, troligen i något urvattnad form. Alternativt kunde Centerns riksdagsgrupp rösta för regeringens ursprungliga förslag, men det känns osannolikt då det gått prestige i frågan.
Centerns manöver i miljöutskottet är på många sätt exceptionell. Utskottets ordförande Hanna Kosonen (C) ska ha kastat ut regeringspartiernas ledamöter medan Centern tillsammans med oppositionen slipade sitt urvattnade förslag.
I sig är urvattningen inte ens att betrakta som särskilt radikal.
– Det handlar om att man bryter mot grundläggande principer på ett oerhört fräckt sätt. När regeringspartierna tillsammans har nått en kompromiss om ett lagförslag måste man backa upp det. När ett parti inte gör det måste vi bedöma regeringens funktionsförmåga, säger Tiina Elo (Gröna), vice ordförande i miljöutskottet.
De Grönas Tiina Elo, vice ordförande i miljöutskottet, säger att partiet måste utvärdera regeringens funktionsförmåga i en situation där hennes kolleger i Centern bryter mot regeringens spelregler.
För De Gröna är reformen av naturskyddslagen en prestigefråga. Reformen är en av de största förbättringarna för naturskyddet på åratal. Att Centern går emot den överenskommelse som dess riksdagsgrupp och ministergrupp redan hade okejat, och röstar med oppositionen, är för mycket för De Gröna och VF.
”Det här handlar om mer än en lag. Förmår Centern bära ansvar?” skriver De Grönas ordförande, miljöminister Maria Ohisalo på Twitter.

Spelregler i sopkorgen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson skriver på Twitter att Centern inte tycks veta om partiet vill sitta i regeringen eller i oppositionen.
”Fastän jag inte hade väntat mig mycket lyckades Centern igen överraska genom att bryta skarpt mot de gemensamma spelreglerna. Att urvattna naturskyddslagen är inte bara att svika regeringsfronten, det är också att svika Finlands natur”, skriver Andersson.
Hon påtalar att det är extra viktigt att Finlands regering är funktionsduglig i kristider, och att det innebär ömsesidigt förtroende och att man håller sig till överenskommelser.
”Centerns solokörande smular sönder landets stabilitet i dessa svåra tider. Det är omöjligt för mig att fatta att det gör så”, skriver Andersson.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson bedömer läget som svårt.
– Centern har kastat regeringens gemensamma spelregler i sopkorgen. Tydligen anser Centern inte att man behöver hålla fast vid överenskommelser, och att de kan fungera som en fripassagerare i regeringen, säger hon enligt Ilta-Sanomat.

ANDRA LÄSER