Nu viker inflationen i Europa – men Finland går mot trenden

I november föll inflationen i Euroområdet för första gången sedan sommaren 2021. Välkommet, men vi är fortfarande långt från målet, säger Aktias chefsekonom. 

Lägre inflation i eurozonen. Arkivbild.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
30.11.2022 13:36 UPPDATERAD 30.11.2022 14:18
Inflationen i euroländerna föll från 10,6 procent i oktober till 10,0 procent i november, enligt statistik från Eurostat. 
Det är mer än väntat, och första gången sedan juni 2021 som inflationen sjunker i Euroområdet. Ekonomerna hade i snitt räknat med en inflationstakt – prisförändringarna på årsbasis – på 10,4 procent. 
Den så kallade kärninflationen, där man räknar bort till exempel de volatila energipriserna, låg i linje med förväntningarna stilla på 5 procent. 
Aktias chefsekonom Lasse Corin välkomnar den sjunkande siffran, samtidigt som han säger att man ha ska med sig att ECB:s inflationsmål på två procent är långt borta. 
– En bransch som jag tittar extra på är tjänstesektorn, eftersom lönerna spelar en stor roll där. Det är om lönerna börjar stiga som vi kan få en inflationsspiral som biter sig fast. Därför är det positivt att tjänsteinflationen sjönk från 4,3 procent till 4,2. 
Corin påpekar också att jämförelseperioden spelar stor roll. Inflationssiffran jämförs med samma månad ett år tidigare, och i november 2021 hade inflationen redan börjat ta fart. 
Om två veckor möts ECB-rådet för att fatta beslut om styrräntan i eurozonen, som sätter tonen för till exempel räntorna på bostadslån. När rådet sammanträdde senast, i slutet av oktober, tillkännagavs en höjning med 0,75 procentenheter till 2 procent. 
Lasse Corin tror inte att den färska, sjunkande inflationssiffran vägs in i rådets beslut. 
 – Förväntningen är att de höjer med ytterligare 0,5 procentenheter. Inflationen är fortfarande så stark att det här inte ändrar rådets syn på saken. För att det ske behövs en konkret vändning där inflationen saktar in under flera månader. 

Ökning i Finland 

Finland går dock emot trenden. Här steg inflationen från 8,4 till 9 procent i november. Finland har hela tiden legat steget efter de länder där inflationen rusat som mest. 
Trots ökningen är inflationen i Finland fortsatt bland de lägsta i Europa, efter länder som Frankrike och Spanien. Baltikum ligger fortsättningsvis i topp, med en inflationstakt på över 20 procent i såväl Estland som Lettland och Litauen. 

ANDRA LÄSER