"Det händer hela tiden på sjön" – Sjöbevakningen ordnade Twittermaraton och skrev om alla sina uppdrag

Vad betyder en livlig dag på sjön? Tomma båtar på drift, en motorbåt i sjönöd och segelbåt som måste bogseras i land – det här och mycket mera har Västra Finlands sjöbevakningssektion skrivit om i sitt Twittermaraton, där de under 24 timmar berättat om allt som inträffat längs västkusten.

Frivilliga sjöräddare patrullerar både i Finska viken och längs hela Bottniska viken för att garantera en trygg sjötrafik.
Västra Finlands sjöbevakningssektion har varit mycket aktiv på Twitter under veckoslutet. Från klockan 12 på fredagen till samma tidpunkt på lördagen har kommunikationsavdelningen skrivit om alla incidenter på sjön på ett Twitterkonto som heter @meriraja. Inläggen hittas också med hashtaggen #meriraja24h.
Västra Finlands sjöbevakningssektion har ett stort arbetsfält som omfattar 1 080 kilometer territorialvattengräns och 48 kilometer landgräns. Staben ligger i Åbo och dessutom finns tio sjöbevakningsstationer längs västkusten, Åland medräknat.
Medan allt är lugnt i Mariehamn på fredagskvällen händer det mera i Åbo. Sjöbevakningen övervakade sjötrafiken vid mynningen till Aura å. Två båtförare åkte fast för rattfylleri till sjöss.
I Haukipudas får sjöbevakningen in ett larm om en motorbåt som driver utan besättning. Har båtföraren hamnat i vattnet? Det är andra båtförare som har hittat den tomma båten och kallat på hjälp.
När en båtpatrull anländer till platsen är läget lugnt, allt tyder på att båten har slitit sig och att ingen olycka ligger bakom. Båten bogseras i land.
Med det här jippot ville sjöbevakningen göra sin verksamhet mer bekant för medborgarna och berätta om vilka slags uppdrag sjöbevakningssektionen har.

ANDRA LÄSER