Mikael Sjövall: Bristen på upprättelse är ett infekterat sår i många forna sovjetiska republiker

KGB-fängelset i Riga fanns på adressen 61 Brīvības iela. Här en vy från fängelsets gård.
08.11.2022 19:09
Nyheten passerade obemärkt. Den 31 juli i år dog den ryske politikern Vadim Bakatin. Han jobbade som chef för den forna underrättelsetjänsten KGB samma år som Sovjetunionen vittrade sönder 1991. KGB bär skulden för att ha terroriserat, fängslat, torterat, deporterat och dödat miljontals oskyldiga människor.
Cirka 200 000 människor häktades för ”antisovjetisk verksamhet” av KGB och dess företrädare NKVD i Lettland åren 1940–1991. En stor del av offren sändes till sovjetiska fång- och arbetsläger. En gråmulen och regntung dag i oktober besöker jag och vår yngsta dotter KGB:s fängelse i Riga. Vi bekantar oss med isoleringscellerna, förhörsrummet och det rum där fångarna avrättades. Den kommunistiska diktaturens dödsmaskin var skoningslös.
Till skillnad från Estland har de lettiska myndigheterna inte initierat rättsprocesser mot forna sovjetiska tjänstemän som bar skulden för brott mot mänskligheten. KGB:s lettiske chef Jānis Trubiņš ställdes aldrig till svars för sitt blodiga värv. Bristen på upprättelse är ett infekterat sår i många forna sovjetiska republiker.

ANDRA LÄSER