Medier: Rätten fryser tidigare Vastaamo-chefens tillgångar

De tidigare storägarna till psykoterapicentret Vastaamo mister kontrollen över stora delar av sin förmögenhet. Egendom för närapå 10 miljoner euro beläggs med kvarstad, skriver MTV Uutiset och Ilta-Sanomat.

Egendom som tillhör psykoterapicentet Vastaamos tidigare vd Ville Tapio har belagts med kvarstad som en tillfällig säkerhetsåtgärd, skriver MTV Uutiset och Ilta-Sanomat. En liknande åtgärd riktas mot egendom som tillhör Ville Tapios föräldrar Nina och Perttu Tapio.
Det sammanlagda värdet på kvarstaden uppgår till nästan 10 miljoner euro.
Det var Helsingfors tingsrätt som på tisdagen fattade beslutet om att frysa egendomen. Som sökande står PTK Midco.
Familjen Tapio ägde gemensamt Vastaamo fram till våren 2019. Därefter såldes majoriteten av Vastaamos aktier till investeringsbolaget Intera Partners. PTK Midco som nu ansökt om kvarstaden är ett holding-bolag som kontrolleras av Intera Partners .
Tidigare vd:n Ville Tapio avskedades på måndagen. Vastaamos styrelseordförande Tuomas Kahri tog över ledningen av bolaget.
Kahri sade på måndagen till Ilta-Sanomat att Ville Tapio har känt till att Vastaamo utsattes för en hackerattack i november 2018, men inte meddelat styrelsen om detta. Dessutom har Tapio enligt Kahri varit medveten om säkerhetsbristerna i datasystemet, men låtit bli att meddela styrelsen om dessa.
Ville Tapio nekar till att ha känt till hackerattacken 2018.
ANDRA LÄSER