Trump och kongressen överens om ny statsbudget

President Donald Trump och båda partierna i USA:s kongress har kommit överens om en ny federal statsbudget för de kommande två åren.

USA:s president Donald Trump.

Budgeten ökar utgifterna med 320 miljarder dollar och förlänger undantaget från att inte höja USA:s skuldtak till efter presidentvalet nästa år. Skuldtaket, som sätter en fast gräns för hur mycket pengar USA får låna, måste höjas för att USA inte ska få betalningsproblem.

Donald Trump skriver på Twitter att budgeten inte "innehåller några giftpiller" men att den är en kompromiss "som ger en ny stor seger åt vår fantastiska militär och veteraner".

I och med den nya budgeten undviker USA en ny stängning av delar av statsapparaten, liknande den 35 dagar långa nedstängningen i början av året. Risken för en ny stängning var överhängande om parterna inte kommit överens om en ny budget innan kongressen tar sommarlov på fredag.

Demokraternas ledare i kongressens två kammare var nöjda med avtalet.

"Med det här avtalet försöker vi undvika en ny nedstängning, som är så skadlig för det amerikanska folkets behov, och hyllar de offentligt anställdas arbete", säger representanthusets talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer, i ett gemensamt uttalande.

Den nya budgeten, tillsammans med fjolårets stora skattesänkningar, väntas höja USA:s underskott till en biljon (1 000 miljarder) dollar nästa år. Från republikanskt håll har det redan kommit kritik mot att kostnaderna skenar. Budgetunderskottet får 2018 landade på 779 miljarder dollar, vilket var det största sedan 2012.

ANDRA LÄSER