Kulturbranschen bestört över nedstängning – "ett hårt slag"

Beslutet att stänga alla utrymmen för utövande av kultur tas emot med bestörtning inom kulturbranschen. – Vi talar om förluster på flera miljoner euro för biografsalongerna runtom i landet, säger vd:n för Finlands filmkammare, Tero Koistinen.

Biografsalongerna är stängda i minst tre veckor.
Niclas Lönnqvist
23.12.2021 15:28 UPPDATERAD 23.12.2021 17:05
Regionförvaltningsverket i södra Finland kom på torsdag med väntade besked som slår hårt mot kulturlivet. Mellan den 28 december och 17 januari förbjuds alla publiktillställningar. Det här betyder att inga konserter, teaterföreställningar eller biovisningar äger rum.
– Det är ett mycket hårt slag mot biograferna, som i praktiken är stängda i hela landet i tre veckor. Det är mycket allvarligt. Julsäsongen är mycket viktig när det gäller förevisningar som är välbesökta och inköp av presentkort. Nu måste ersättningarna vara i nivå med de förluster som uppgår till miljoner euro eftersom de som driver biografer inte kan idka sin näring. Det är inte fråga om godispengar, säger vd:n för Finlands filmkammare Tero Koistinen.
Jan Liesaho som är verksamhetsledare på Teater Universum berättar att teatern åtminstone tvingas ställa in föreställningen av pjäsen Svarta fåret den 15 januari. Det handlar om en premiärföreställning.
– Vi vet inte vilka ekonomiska konsekvenser nedstängningen får för oss. Det ekonomiska är inte ett så stort problem, men den ökade arbetsbördan och stressen. I fjol fick vi ersättningar av staten för uteblivna intäkter När det gäller Svarta fåret så är det andra försöket. Pjäsen borde ha spelats för ett år sedan. Frågan är om vi orkar en tredje gång om vi tvingas skjuta föreställningar på framtiden, säger Liesaho.
Han är rädd för att nedstängningen förlängs och det är problematiskt eftersom programmet på Universum är fullspäckat i februari. Liesaho hade hoppats på ett besked tidigare än dagen före julafton.
– Vi hade hoppats på lite lugn och ro under jul och mellandagarna innan säsongen kör i gång, men nu tvingas vi se över läget också under den lediga tiden, säger Liesaho.

ANDRA LÄSER