Polisen: Rekordstort narkotikabeslag på Åland – nio personer misstänks

Finska tullen och Ålands polisinrättning undersöker en smugglingshärva där 3,9 kilogram hasch, 110 gram kokain och 2 000 narkotikaklassade tabletter kunde tas i beslag. 

Av de brottsmisstänkta i smugglingshärvan bor sju på Åland och två i Fastlandsfinland
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
14.03.2023 11:49 UPPDATERAD 14.03.2023 11:56
Ett exceptionellt stort narkotikafall har uppdagats på Åland, efter att ett tiotal personer försökte föra in stora mängder narkotika i fjol. 
Smugglingen upptäcktes efter att Tullen och Ålands polisinrättning inledde ett samarbete år 2022 för att kartlägga narkotikabrottsligheten på Åland.
I september 2022 beslagtog Tullen 2,9 kilo hasch från en passagerare som färdades från Stockholm med bil i Eckerö hamn. 
Den misstänkta importören häktades som misstänkt för grovt narkotikabrott, men släpptes senare. Den misstänkta hade sin hemort på fastlandet i Finland.
Enligt Tullen var knarket avsett för distribuering på Åland.

Stora beslag i Långnäs och Mariehamn 

Efter beslaget i Eckerö hamn kunde Tullen och polisen avslöja ytterligare tre försök till införsel, där stora mängder narkotika och narkotikaklassade läkemedelstabletter beslagtogs.
”Fallet växte slutligen till en av de största och mest organiserade narkotikabrottshelheterna på Åland, säger Tullens undersökningsledare, tullöverinspektör Kimmo Kaunisto, i ett pressmeddelande.
I oktober 2022 beslagtog Tullen 50 gram kokain och 2 000 narkotikaklassade Alprazolam-tabletter i en tullundersökning i Långnäs hamn, från en person som reste in i landskapet från Sverige.
Senare samma månad gjorde Tullen även ett stort beslag i Mariehamn, när en person som färdades med bil från Sverige försökte smuggla in 10 gram kokain.
Tullen gjorde det sista beslaget i brottshelheten i december 2022, när tullen upptäckte ett kilogram hasch och 50 gram kokain under en tullundersökning i Långnäs hamn. Även i det här fallet färdades den misstänkta med bil från Sverige.

Misstänkta bosatta både på Åland och i Fastlandsfinland

Tullen och polisen misstänker nu totalt nio personer för grovt narkotikabrott i brottshelheten. Under förundersökningarna har även flera övriga fall av införsel och distribution upptäckts.
”Av de brottsmisstänkta bor sju på Åland och två i Fastlandsfinland. Den beslagtagna och distribuerade narkotikan motsvarar mer än 26 000 bruksdoser, säger polisens förundersökningsledare, kommissarie Tommy Thörnroos, i pressmeddelandet.
En av de misstänkta kurirerna hade tidigare gjort en smugglingsresa till Åland, där den misstänkte förde in och distribuerade 3 000 narkotikaklassade tabletter, en okänd mängd hasch och 100 gram kokain i landet.
”Under förundersökningen stod det klart att de beslagtagna narkotikapartierna var avsedda att hamna hos personer bosatta på Åland. Organisationen fungerade så att narkotikan hämtades från Sverige av kurirer och hamnade sedan hos en liten krets på Åland för vidaredistribution”, säger Thörnroos.
Förundersökningen har slutförts och går vidare till åtalsprövning vid Ålands åklagardistrikt.
Ålandstidningen var först ute med nyheten.  

ANDRA LÄSER