Viruset tvingar kandidaterna ut i kylan – men få väljare vill stanna och prata

Det är ingen rusning till valtälten i Grankulla den här iskalla men soliga januarilördagen en vecka för valet. Kandidaterna är oroliga för väljarnas okunskap om välfärdsområdet: få känner ens till det egna valdistriktets storlek.

Tua Karlsson har redan förhandsröstat i områdesvalet, medan maken Anders Karlsson (till höger) ännu har uppgiften framför sig, även om kandidaten redan är utsedd. De stannar framför SFP:s valtält i Grankulla för att höra hur kampanjen går för vice ordförande Christoffer Lindqvist och kandidaten John Bergman.
Tre valtält från olika partier står uppställda i solskenet utanför köpcentret i Grankulla en dryg vecka före den egentliga valdagen, som infaller på söndag nästa vecka. Man kunde tänka sig att valkampanjen går het inför landets första välfärdsområdesval – förhandsröstningen pågår redan och närmaste förhandsröstningsställe finns på andra sidan gatan, inne i Grankulla stadshus.
Men januari verkar inte vara optimalt för valkampanj i Finland. Den iskalla vinden får förbipasserande att raska på stegen. De flesta skyndar snabbt in i köpcentrets värme, få stannar och pratar om vårdfrågor i snålblåsten.
– Vi hade också tänkt föra kampanj inne i köpcentret, men det är inte möjligt i dagens läge, på grund av den dåliga coronasituationen. Så i stället står vi här ute, det går också bra så länge man har klätt på sig ordentligt. Det är långkalsonger och dunjackor som gäller, säger Ritva Hyvärinen-Immonen, kandidat för Samlingspartiet.
Samlingspartiets kandidater Tiina Rintamäki-Ovaska, Olavi Filppula och Tapani Ala-Reinikka är oroliga över väljarnas ringa kunskaper om vad områdesvalet handlar om. – Många vet inte ens hur stort valdistriktet är, många säger att de bor i Esbo och därför inte får rösta på kandidater från Grankulla. Folk vet inte att hela västra Nyland är ett valdistrikt, säger de.
– Visst stannar en del och pratar, men den vanligaste frågan handlar dessvärre om vilket val som nu närmar sig. Få vet vad det här valet handlar om, säger partikamraten Olavi Filppula.
Duon har ägnat hela den gångna veckan åt att föra kampanj runtom i Grankulla, så de har ganska bra koll på läget.
– Många seniorer är oroliga för digitaliseringen av vården. De erkänner att de inte behärskar datorer och att de därför är rädda för att de i framtiden inte kommer i kontakt med sina läkare, om man inte som hittills kan ringa och boka en tid, säger Ritva Hyvärinen-Immonen.
– Den största oron bland väljare i Grankulla är att servicen ska bli sämre i ett stort välfärdsområde. Här kan man ringa vår lokala hälsovårdscentral på morgonen och få en läkartid samma dag. Måste den väntetiden förlängas till sju dagar, som är minimikravet i det framtida välfärdsområdet? Folk undrar om vi får behålla vår fungerande hälsovård på den nivå som den är i dag, förklarar Tapani Ala-Reinikka, även han kandidat i valet.
Grankullabon Matti Kivinen (till höger) har koll på det mesta om vårdvalet, men gillar att prata politik och byter gärna några ord med Samlingspartiets kandidat Olavi Filppula.
Grankullabon Matti Kivinen vill gärna diskutera vårdfrågor med kandidaterna. Han är insatt i såväl lokalpolitik som utbildningsfrågor och vet exakt vad vårdvalet handlar om, i motsats till de flesta andra väljare.
– Vårdvalet är mycket viktigt, alla blir vi sjuka i något skede och behöver hälsovård och räddningstjänster. Jag tror att ett stort distrikt har bättre förutsättningar att ordna goda vårdtjänster för alla än små kommuner, så jag ser positivt på vårdreformen. Enda orosmomentet är att de kommuner som helt blir utan representation i fullmäktige i det långa loppet kommer att förlora sina egna hälsovårdsstationer, säger Matti Kivinen.

Lockar med glögg och kakor

Statistiskt sett borde Grankulla få in 1,7 representanter i det nya fullmäktige, om invånare i alla kommuner i västra Nyland röstar lika flitigt. Men Samlingspartiets kandidater tror att grankullaborna röstar mer aktivt än många andra och att staden har realistiska chanser att få in sammanlagt tre kandidater.
Samlingspartiets kandidat Ritva Hyvärinen-Immonen bjuder frusna väljare på glögg utanför köpcentret i Grankulla.
– Det är för att ta hem dessa tre mandat som vi står här ute i kylan och för kampanj i två veckor, säger Olavi Filppula, medan Ritva Hyvärinen-Immonen delar ut muggar med värmande glögg till dem som tar sig tid att prata en liten stund.
– Nu får man också bjuda på kakor, så jag har bakat mina berömda snittar. Under en tidigare kampanjvecka var det inte ens tillåtet att bjuda på tilltugg på grund av restriktionerna, men nu går det bra igen, säger Tapani Ala-Reinikka och försöker locka väljare med hjälp av bakverk.

Vilket valdistrik?

I det röda SFP-tältet intill Samlingspartiets blåa är det lika lugnt. Kandidaterna John Bergman och Veronica Rehn-Kivi har fått sällskap av lokalavdelningens vice ordförande Christoffer Lindqvist i kampanjarbetet. De är också oroliga för det svala valintresset och väljarnas bristande kunskaper som vårdvalet.
– Väljarna vet inte vem de får rösta på. Många Esbobor går förbi med motiveringen att de inte får rösta på kandidater från Grankulla. De vet inte att hela västra Nyland är ett valdistrikt, säger Veronica Rehn-Kivi (SFP).
SFP-kandidaterna Veronica Rehn-Kivi och John Bergman (till höger) samt lokalavdelningens vice ordförande Christoffer Lindqvist (i mitten).
Enligt trion är Grankullaborna oroliga för att den svenska servicen ska bli sämre i det nya välfärdsområdet än vad det är nu i Grankulla. Christoffer Lindqvist försöker övertyga väljarna om att den goda servicenivån kan bevaras.
Tua och Anders Karlsson kommer fram till kandidaterna för att höra hur kampanjen framskrider. Tua har redan röstat.
– Språkfrågan är viktig, att vi också i framtiden får vård på svenska, säger Tua Karlsson.
– Vi är rädda för att servicen blir sämre i framtiden, allt fungerar mycket bra i Grankulla i dag. Också Esbos övermakt oroar: kommer Esbopolitikerna att fatta beslut som försämrar vården för Grankullaborna? funderar Anders Karlsson.
– Redan nu har flera tusen svenskspråkiga Esbobor valt hälsovårdscentralen i Grankulla som sin egen, så vi har erfarenhet av att jobba över kommungränserna. Det kommer att bli allt vanligare i välfärdsområdet, där kommungränser kommer att suddas ut. Vi här i Grankulla kan profilera oss som den hälsovårdscentral som kan erbjuda svenskspråkig service, säger Lindqvist.

Mer än ett vårdval

Områdesvalet handlar ändå inte bara om social- och hälsovård, utan också om räddningsväsendet. Det här vill John Bergman gärna föra fram, han sitter nämligen i direktionen för Västra Nylands räddningsverk och är insatt i hur systemet fungerar i dag.
– Det är ingen av väljarna som kommer fram och vill diskutrera räddningsfrågor med mig, det är som en bortglömd bit av valet. Men Västra Nylands räddningsverk har funnit sedan 2004, så vi har lång erfarenhet av att verka över kommungränser och det har fungerat bra hittills. Frågan är hur det blir i framtiden, en öppen fråga är bland annat hur det går för alla avtalsbrandkårer. På många orter är FBK den enda brandkåren, vi klarar oss inte utan deras insatser, säger John Bergman.
Vid det tredje tältet utanför köpcentret i Grankulla är det nästan tomt. SDP:s enda kandidat har precis hunnit gå för dagen när HBL kommer för att få en pratstund. Kvar står bara en ensam valarbetare som har varken broschyrer, kex eller varma drycker att dela ut till väljarna.

Välfärdsområdesvalet

Finland ordnar sitt första välfärdsområdesval i januari 2022.
Valdagen är den 23 januari.
Förhandsröstningen pågår den 12–18 januari.
Landet är indelat i 21 välfärdsområden, men Helsingfors och Åland står utanför.
Västra Nylands välfärdsområde sträcker sig från Esbo i öster till Hangö i väster och ska från januari 2023 erbjuda social- och hälsovård för cirka 480 000 invånare.
Till välfärdsområdesfullmäktige i västra Nyland väljs 79 ledamöter.
ANDRA LÄSER