Normkritiska Kvääristö i Berghäll verkar för ett säkrare nattliv för kvinnor och könsminoriteter

Kaféet och baren Kvääristö i Berghäll grundades av tre kvinnor. – Vi vill erbjuda en plattform för dem som inte har kunnat påverka hierarkin i nattlivet tidigare. Ett tryggare rum för att träffa kompisar eller att hänga själv på en bar utan att bli trakasserad, säger Ellen Kantola. 

Kvääristö grundades av tre kvinnor: Ellen Kantola (på bilden), Heli Yli-Räisänen och Johanna Junnila. – Vi vill erbjuda en plattform för dem som inte har kunnat påverka hierarkin i nattlivet tidigare. Många hbtq-ställen drivs av män som riktar sig till homosexuella män, säger Kantola.
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
26.07.2022 21:30 UPPDATERAD 26.07.2022 21:35
Du går och sätter dig vid en bar och vill vara ensam. I stället ser du hur en person stirrar på dig lite för länge. Du tittar tillbaka för att se om personen slutat – för att inse att personen fortfarande stirrar. 
Blickar som queer- och transpersoner behöver utstå i nattlivet går inte nödvändigtvis att förklara för personer utanför gemenskapen.
– Jag gick på en dejt på ett hbtq-ställe i Helsingfors. Mitt emot satt en ensam snubbe och drack öl och stirrade på mig två timmar i sträck. Precis som att ”det där är en exotisk transperson”, säger Ellen Kantola, en av grundarna bakom Kvääristö i Berghäll.

ANDRA LÄSER