VBL: Forskare om finländsk cellulosafabrik i Uruguay: ”Varken hållbart eller nyttigt”

UPM utlovar jobb och positiva miljöeffekter i samband med företagets stora satsning på en ny cellulosafabrik i Uruguay. Forskare som Vasabladet och Österbottens tidning talat med beskriver det hela som en bluff.

UPM ska bygga en stor cellulosafabrik i Uruguay. Forskare ger satsningen kritik. På bilden ser vi en cellulosafabrik i Äänikoski.
Vasabladet rapporterade i onsdags att det nu är klart att UPM:s storsatsning på en cellulosafabrik i Uruguay förverkligas. Fabriken ska bli klar 2022 och kommer att ligga i närheten av staden Paso de los Toros.
UPM skriver att fabriken ska bli en av de mest konkurrenskraftiga i världen, men forskare säger att investeringen är allt annat än bra för Uruguay.
– Investeringen är varken hållbar eller nyttig, säger Markus Kröger, biträdande professor i u-landsforskning vid Helsingfors universitet, till Vasabladet.
Han räknar upp tre orsaker till detta.
– Fabriken är för stor, verksamheten är för centrerad och den ekonomiska tillväxten kommer endast att gynnas på kort sikt.
Enligt Kröger borde fabrikens skogar vara naturskogar i stället för plantager. Han säger också att det faktum att fabriken är så stor gör att risken för brand är större.
ANDRA LÄSER