Delade känslor efter oavgjort mot Georgien – "Vi borde ha vunnit men vi kunde ha förlorat"

Med seger över Storbritannien i söndagens avslutande VM-kvalmatch avancerar Finland till följande kvalfas. – Vi får inte underskatt dem, säger Max Granlund efter den dramatiuska matchen mot Georgien.

Max Granlund sköt sju mål mot Georgien.
Det unga finländska handbollslandslaget bjöd den samlade publiken på gråa hår då VM-kvalet fortsatte i Vanda på lördagen.
Efter den makalösa insatsen mot Estland i fredagens match var det som om luften gått ur laget totalt. Till slut lyckades laget ändå reda ut en minst sagt utmanande situation och kämpa till sig oavgjort i matchen.
I första halvlek var det inte mycket som stämde. I försvaret var spelarna för snälla, målvakterna räddade sammanlagt två (!)skott och framåt saknades både inställning och tempo. Att laget dessutom förlorade så gott som varje man mot man-situation vittnar att något inte stämde.
– Det såg ut som om vi levde på glädjen från fredagens seger. Mentalt var vi inte alls där i första halvlek. Vi saknade aggressivitet i vårt spel och förlorade närkamper, säger landslagstränaren Ola Lindgren som var tillbaka med laget efter att ha missat fredagens match på grund av personliga skäl.
Han kunde ändå inte vara missnöjd med matchen. I slutet av första halvlek låg Finland under med 12–17 och läget såg mörkt ut. I paus stod det 15–18 men redan efter två minuters spel i andar halvlek hade Finland kvitterat till 18–18. Några minuter senare stod det 25–21 och de flesta såg ut att tro att vändningen var klar och matchen på väg att gå Finlands väg.
– Efter paus visade vi upp en helt annan inställning. Vi hade en bra attityd och läste spelet bättre. Och så satte vi v åra lägen. Vi hade helt enkelt bättre självförtroende då vi tog våra lägen och hade bra flyt, säger Max Granlund.
– Men sedan tog flytet slut, fortsätter han och skakar på huvudet.
25–21 blev snabbt 25–24 och med en och en halv minut kvar att spela stod det 28–29 på tavlan och Finland spel var inte längre lika stabilt som i början av halvleken.
Granlund satte sitt sjunde mål för matchen då han drömde in 29–29 med kraft. Några flera mål blev det inte i matchen.
– Vi kan nog inte vara nöjda med oss själva efter den här matchen. Som helhet var vi inte bra. Men samtidigt är det positivt att vi får oavgjort på slutet, säger han.
Tränaren Ola Lindgren var lättad över att det blev en poäng – speciellt med tanke på att Georgien fick matchens sista anfall.
– Vi hade själva chansen att avgöra och vinna den här matchen. Men vi kunde lika gärna ha förlorat. Så kanske det är rättvist med oavgjort, funderar han.
På söndag eftermiddag väntar Storbritannien. För Finlands del är utgångsläget enkelt. Med seger är laget vidare från kvalet och fortsätter i följande kvalfas nästa år.
– Nu gäller det att ladda batterierna. Vi är ett bättre lag än Storbritannien och ska inte bjuda in dem i matchen. Vi måste ta ansvar för matchbilden och föra spelet, säger Lindgren om söndagens match.
Finland är det klart bättre laget och har dessutom en liten fördel av att ha spelat den tidigare matchen på lördag. Några timmars extra återhämtning kan spel stor roll då lagen på söndagseftermiddagen spelar sina tredje matcher på lika många dagar.
– Vi ska ha bättre attityd direkt från start och vi får inte underskatta dem. Huvudet måste vara med hela tiden, slår Granlund fast.

VM-kval

Finland: Gusten Montonen 3, Max Granlund 7, Fredrik Karlsson 4, Benjamin Helander 7, Robin Granlund 3, Viktor Grönmark 1, Roni Syrjälä 3, Santeri Vainiopää 1.
ANDRA LÄSER