78 får gå från Wärtsilä – 21 av dem i Helsingfors

Wärtsiläs kontor i Runsor i Vasa. Bild: Wärtsilä/Pressbild

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar i Finland har avslutats, meddelade bolaget på torsdagen.

I slutet av januari berättade Wärtsilä att 1 200 jobb ska bort globalt. I Finland uppskattades upp till 150 jobb försvinna.

Efter slutförda samarbetsförhandlingar sägs 78 fast anställda upp, främst tjänstemän och högre tjänstemän. Av dem har 41 jobbat i Vasa, 16 i Åbo och 21 i Helsingfors.

26 av de uppsagda har jobbat inom affärsområdet Marine Business, 40 inom affärsområdet Energy Business och 12 med stödfunktioner.

– Det är väldigt tråkigt att vi måste ta till arbetsplatsminskningar. Världsekonomins tillväxt har avtagit och för att upprätthålla konkurrenskraften krävs även omorganiseringar som är tunga. Vi lyckades dock minska det ursprungliga minskningsbehovet genom andra åtgärder och kunde lämna arbetarna i Delivery Centre Vaasa utanför samarbetsförhandlingarna redan före de egentliga förhandlingarna påbörjades, säger Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä Finland, i ett pressmedelande.

Wärtsilä sysselsatte i slutet av februari 3 939 personer i Finland, varav 3 044 i Vasa, 401 i Åbo och 494 i Helsingfors.

Förhandlingar och åtgärder som gäller personalminskningar i övriga berörda länder fortgår enligt lokal praxis och lokala lagar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning