Qatar stoppar koshermat under VM

Flera judiska organisationer uppger att Qatar stoppar tillagad koshermat under fotbolls-VM. Det skriver Jerusalem Post.

Ett antal judiska organisationer uppger att Qatar inte kommer att möjliggöra tillagad koshermat och varm koshermat.
TT
22.11.2022 20:30
– Det finns ingen koshermat, det finns inga sabbatsmåltider och inga offentliga böneplatser. De sade att de skulle skilja på religion och sport, så hur kommer det sig då att mäktiga Qatar inte vet hur man ska göra det säkert för judar, säger en källa enligt tidningen.
Källor i judiska organisationer berättar, enligt tidningen, att Qatar även brutit ett löfte om att tillåta judiska bönetjänster i Doha under VM.
– Vi blev lovade att få skapa böneplatser för religiösa judar som kommer för att se på VM, men vi har nyligen blivit tillsagda att de förbjudit sådana av säkerhetsskäl, säger en representant för en judisk organisation till tidningen.
I Qatar är islam statsreligion.
Strax före VM öppnades det första kosherköket i Qatar som säljer exempelvis bagels med pålägg som hummus, grönsaker och rökt lax samt brödet challah, som bland annat äts under sabbat.
"Jag är upprörd över rapporterna om att qatariska myndigheter har förbjudit försäljning av tillagad koshermat samt förbjudit judar att samlas för offentlig bön, i samband med deras närvaro vid fotbolls-VM", säger Ronald Lauder, Judiska världskongressens ordförande, i ett uttalande enligt flera medier.
Uppskattningsvis 10 000 judiska fotbollssupportrar från framför allt Israel väntas resa till Qatar under VM.

ANDRA LÄSER