Känd fotbollshuligan bakom dödssparken

Nynazisten som misstänks för att ha förorsakat den 28-årige Jimi Karttunens död utanför Järnvägsstationen har ett långt kriminellt förflutet. Polisen måste i morgon avgöra om han begärs häktad eller släpps fri.

Tiotals minnesljus tändes vid brottsplatsen under veckoslutet.
19.09.2016 16:02 UPPDATERAD 19.09.2016 19:24
Gärningsmannen som är medlem i den nynazistsiska rörelsen Finlands motståndsrörelse anmälde sig för polisen i söndags. Han är född 1990.
Enligt FNB hade den misstänkte också anmält till polisen om att rörelsen kommer att dela ut flygblad utanför Järnvägsstationen lördag för en vecka sedan, då också misshandeln ägde rum.
Han är känd bråkmakare och har bland annat deltagit i våldsamheter på och kring fotbollsläktarna i Helsingfors. Han har dömts för flera grova våldsbrott. År 2010 slog han och en kamrat ner en man i Helsingfors varpå han fortsatte att sparka honom i ansiktet och mot kroppen. En förbipasserande lyckades avbryta misshandeln.
År 2011 gjorde han sig skyldig till grovt motstånd mot polis. Han har dömts både till ovillkorliga och villkorliga fängelsestraff också för smuggling, motstånd mot tjänsteman och grov skadegörelse.
Den misstänkte har ett långt förflutet i den nynazistiska rörelsen.
Mannen poserar bland annat på den omdiskuterade bilden där riksdagsledamot Olli Immonen står omgiven av en grupp nynazister i juni 2015.

ANDRA LÄSER