HBL i Almedalen: Om Jimmie Åkesson vinner valet skickas kriminella till utländska fängelser

"Det var en gång en kvinna, vi kan kalla henne Magdalena som hemskt gärna ville ha ett attraktivt jobb." Med den sagan inleder SD-ledaren Jimmie Åkesson sitt tal i Almedalen på onsdagen. Efter det målar han upp alla hemskheter regeringen har fått till stånd och hur SD ska ändra på det med 100 stenar.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ska vända på 100 stenar för att visa vad som är allt fel på dagens Sverige.
Orsaken till sagostunden i inledningen av talet är för att han i en artikel sades leka barnprogramsledare. Skälet till de 100 stenarna är för att hans nemesis – ärkefiende – Magdalena Andersson sagt att hon vill vända på varje sten för att ordna upp Sverige.
Jimmie Åkesson vände sig till alla dem som inte har tänkt rösta på Sverigedemokraterna. Han påminde om att de stora problemen: invandringen, integrationen, brottsligheten, energipolitiken och bränslepriserna, måste filtreras genom tre partier som har helt olika syn på dem.

Fem stenar

Därför har SD-ledaren tagit med sig 100 stenar till Gotland. Stenar som inte regeringen har vågat lyfta på eller ens vet att finns.
Den första är en omedelbar och noggrann folkräkning.
– Att inte ha koll på vilka som befinner sig i landet är inte varligt en modern rättsstat.
Den andra är fängelseplatser utomlands.
– Sverigedemokraterna har i många, många år förordat att dömda brottslingar, särskilt sådana som ändå ska utvisas, gott och väl kan avtjäna sina straff i fängelser i andra länder, säger Åkesson och publiken jublar och viftar med svenska flaggor.
Jimmie Åkesson inledde med en sagostund om en kvinna som heter Magdalena.
Enligt Åkesson blir det här billigare för skattebetalarna och råder bot på situationen med överfulla fängelser.
Han kallar mängdrabatt för brottslingar totalt huvudlöst. I svensk, och finsk, lag finns något som i Sverige kallas för asperationsprincipen. Det innebär att om en gärningsman döms för flera brott samtidigt och får ett gemensamt straff, så står det grövsta brottet för det fulla straffvärdet medan de övriga brotten reduceras i en fallande skala.
Åkesson säger att det är fullt orimligt att olika delar av staten inte kan dela information med varandra för att bekämpa brottslighet.
För att råda bot på polisbristen vill han att de som utbildar sig till poliser ska få lön under utbildningen.

Mörkt i Sverige

Han målar upp en mörk bild av dagens Sverige, en dystopi, där folk är rädda, där kriminella gäng styr och ställer.
– På gatorna pågår en våldsam, blodig strid mellan olika kriminella gäng.
Det är upplopp, klanstyre i stadsdelar, muslimska upplopp och rasistiska dåd som riktar sig mot svenskar, säger SD-ledaren.
Enligt Åkesson skyddar kriminalpolitiken bättre dem som begår brotten än brottsoffren. Fokus ska riktas på att garantera medborgarnas trygghet men:
– Där har den här regeringen, och tidigare regeringar, svikit sedan decennier tillbaka, dundrar Åkesson och får rungande applåder till svar.
Han talar om de gamla partierna, utan att nämna namn, och anser att SD är det enda parti som ständigt har haft fokus på rätt saker.

Massinvandring och kravlös integration

Det som ska leda Sverige in på rätt väg och minska de svåra och destruktiva spänningarna är att minska den okontrollerade massinvandringen och kravlösa integrationen, anser han.
– Det måste gå, säger Åkesson, för alla vi infödda svenskarnas skull men också för de hundratusentals skötsamma, strävsamma och hederliga invandrarnas skull.
Det är fritt fram att komma till Sverige, lära sig språket, lära sig reglerna och en dag kan man medborgare i landet, säger han.
– Man kan bo i Sverige även om man har sin bakgrund någon annanstans. Man kan flytta hit, man kan sköta sig, man kan göra rätt för sig och så småningom bli svensk medborgare.
Ett i flera avseenden stort steg från SD:s partiprogram där man vill att Migrationsverket ska jobba med återvandring. Bland annat SD-riksdagsledamoten Björn Söder krävde svar av regeringen för ett år sedan om man kommer att följa den danska politiken när det gäller utvandringen.
Det är när Åkesson talar om invandringens problem som hans möts av det största jublet.

Sverige ska bli bra

Han avslutar sitt tal med en hälsning till medborgarna i Sverige:
– Är du nöjd med sossepriser på el, bränsle och mat? Är du nöjd med att betala bland världens högsta skatter för den välfärd vi har? Tycker du att det görs tillräckligt för att stoppa grov kriminalitet och gängvåld? Kort sagt, tycker du att Sverige mår bra? Rösta då på sossarna eller något annat av de gamla partierna.
Är du nöjd med sossepriser på el, bränsle och mat? Är du nöjd med att betala bland världens högsta skatter för den välfärd vi har? Tycker du att det görs tillräckligt för att stoppa grov kriminalitet och gängvåld? Kort sagt, tycker du att Sverige mår bra?
Jimmie Åkesson
De som vill ha något annat röstar på Sverigedemokraterna för då blir det förändring och:
– Sverige ska bli ett bra land igen, säger Åkesson.
När han avslutar talet stiger publiken som sitter på bänkarna framför scenen i Almedalen upp och applåderar.
Åkesson möttes av stående ovationer efter sitt tal.
Jimmie Åkesson ler i kapp med solen över Visby och hoppas att han snart ska vara minister även om Ulf Kristersson redan har stängt dörren och enligt tidningsuppgifter jobbar för en minoritetsregering tillsammans med Kristdemokraterna.
Det är drygt två månader kvar till valet.

ANDRA LÄSER