Coe om OS-säkerheten: Hermetiskt tillslutet

Nästan 60 procent av Japans befolkning vill stoppa OS och 350 000 har skrivit på en namninsamling.Men Internationella friidrottsförbundets (WA) ordförande Sebastian Coe är säker på att OS kan genomföras säkert och tryggt för japanerna.

Sebastian Coe.
Coe skriver i en krönika i Daily Mail om sitt besök av testtävlingar i friidrott i Japan och att de genomfördes under lika rigorösa regler som det ska vara under OS. Med bland annat dagliga coronatester och endast tillåtelse att lämna hotellet för att åka till arenan.
"Vi vet också att det inte kommer några utländska besökare och sponsorerna kommer att vara få. Och det kommer att vara hermetiskt tillslutet mellan japanerna och de utlänningar som jobbar med arrangemanget, inklusive aktiva och ledare", skriver Coe.
Coe menar att den största utmaningen blir att få värdfolket positiv till arrangemanget för att det ska bli lyckat. Och han tycker att det är viktigt att visa empati med japanernas oro och medger att den inte alltid har varit den bästa.
"När jag var i Japan fick jag ideligen frågan om OS kan bli säkert och tryggt och mitt svar var hela tiden 'ja'. Inget stort idrottsevenemang har blivit en superspridare under pandemin. Och i år vet vi mycket mer om pandemin än vi visste förra året", skriver Coe.
"I en tid då bland annat fotboll, rugby, tennis och friidrott startat upp igen och publiken sakta återvänder skulle det verka konstigt att stoppa OS där coronareglerna är tuffare än någon annanstans och många aktiva och ledare kommer att vara vaccinerade."

ANDRA LÄSER