När drömman blir mardröm

I läkaren John Meehan tror sig heminredaren Debra Newell ha hittat kärleken. True crime-podcasten Dirty John är en isande berättelse om solochvårande.

Dirty John är en true crime-poddserie som de första sex veckorna laddades ner tio miljoner gånger.

Dirty John finns på Wondery.

En av de senaste årens mest uppmärksammade true crime-podcaster är Dirty John från 2017. Den sexdelade serien av journalisten Christopher Goffard är en samproduktion mellan Los Angeles Times och podcastplattformen Wondery. Under produktion är även en tv-serie om fallet som kommer att visas på Netflix.
Men i väntan på att den ska bli klar går det som sagt att lyssna på poddserien, en fängslande mardrömshistoria om den 59-åriga heminredningsföretagaren Debra Newell som 2014 möter sin drömman på en dejtingsajt. Debra har varit gift flera gånger tidigare och befarat att hon är för gammal för att åter hitta kärleken. Men i den yngre anestesiläkaren John Meehan verkar hon ha hittat sin drömman. Han är hemkommen efter ett år i Irak med Läkare utan gränser och är formligen dyrkar henne. Men Debras vuxna barn är misstänksamma. De tycker att det är något som inte stämmer med mammas nya pojkvän.
Och det är förstås för bra för att vara sant. Faktum är att det är riktigt illa. Om detta handlar podcasten, en berättelse om ett förhållande som får allt mera manipulativa, kontrollerande och skrämmande drag. Det är en undersökning av vem John egentligen är, hans bakgrund, metoder och kapacitet. Det blir värre och värre för varje avsnitt, till det obönhörliga slutet då det står klart att vi har att göra med en mycket farlig person.
Det unika med den här kriminalpodden är att offret, det vill säga Debra Newell finns tillgängligt och låter sig intervjuas. Det blir en inblick i varför någon stannar i ett dylikt förhållande. Hon förbiser saker hon mycket väl inser och är medveten om, och fortsätter förhållandet trots omgivningens varningar. Det kan vara ett bättre alternativ än att inte ha någon. Det handlar också om Debras familj, och händelser i den som kastar ett sken över relationen med John.
Även Debras vuxna barn medverkar i podden, och Christopher Goffard har också hittat personer ur Johns förflutna: hans syster, exfru, studiekamrat och en polis som jagat honom. I tv-serien kommer alla alla att spelas av skådespelare, vilket betyder att vi har att förvänta oss en dramatisering och inte en dokumentär.
ANDRA LÄSER