Janna Jyrkinen uppnådde sitt mål i VM direkt

Janna Jyrkinen går från klarhet till klarhet på konståkningsisen. På fredag tävlar hon i det fria programmet i VM i Japan.

Janna Jyrkinen i samband med EM i Esbo. I VM har hon redan uppnått sitt mål.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
22.03.2023 14:57 UPPDATERAD 22.03.2023 15:23
Janna Jyrkinen, 16, tävlar i sitt första VM i konståkning i japanska Saitama. Och hon har redan uppnått sitt mål. Jyrkinen tog sig vidare till det fria programmet på onsdagen efter en fin prestation i det korta programmet.
Det stod klart att Jyrkinen avancerade direkt efter hennes prestation. Hon fick 56,06 poäng av domarna.
Jyrkinen stod för en fin insats i EM i Esbo tidigare under vintern. Där slutade hon på en sjunde plats.
– Jag är väldigt glad över att tävla här. Mitt mål var att kvalificera in till det fria programmet och där ska jag göra mitt bästa, säger 16-åringen till Yle efter onsdagens tävling.
I det korta programmet under EM fick Jyrkinen poängen 60,77.
Jyrkinens prestation var inte helt perfekt. Hon vacklade till en gång, men i övrigt höll hon ihop programmet på ett bra sätt.
– Jag kämpade för att stå på benen. Jag gjorde bara ett misstag, säger hon.
Hemma-EM i Esbo var Janna Jyrkinens första stora mästerskap på seniornivå. Då var hon nervös att prestera framför hemmapubliken. Nu har nervositeten släppt.
– Efter EM är det knappt något som gör mig nervös längre. Där var det så mycket publik och ljud. Nu är det lugnare och lättare, säger hon.
Det fria programmet går av stapeln på fredag. Jyrkinen har inte satt upp något visst antal poäng eller någon specifik placering som mål, utan fokuserar på att njuta av stunden och av att tävla mot de bästa i hela världen.
– Jag kan fortfarande inte fatta att jag tävlar mot idrottare av den här kalibern.

ANDRA LÄSER