President Niinistö till Yle: "Jag vaccinerar mig så fort det är möjligt"

Flera undersökningar visar att coronavaccinet inte tas emot positivt av alla finländare. Republikens president Sauli Niinstö är däremot säker på att han kommer att ta vaccinet.

President Sauli Niinistö säger till Yle att han tror att många vaccinskeptiska finländare tänker om då de ser nyttan av coronavaccinet.
05.12.2020 14:41 UPPDATERAD 05.12.2020 16:11
Republikens president Sauli Niinistö tog ställning till coronavaccinet i samband med presidentens frågetimme på Yle Radio 1 på lördagen.
Niinistö sade att han själv kommer att vaccinera sig så fort det för honom är möjligt.
Flera undersökningar visar ändå att alla finländare inte tänker som honom. Enligt Helsingin Sanomats färska undersökning säger sig 56 procent av finländarna vara villiga att vaccinera sig i början av nästa år om det då är möjligt.
Institutet för hälsa och välfärd har också undersökt finländarnas vaccinationsvilja upprepade gånger under epidemins gång. Enligt institutets överläkare Hanna Nohynek har alla tre undersökningar gett samma resultat: omkring 70 procent av finländarna har sagt sig vara villiga att ta coronavaccinet. En skillnad bland de olika åldersgrupperna har däremot noterats i samband med undersökningarna. Ju äldre en person är desto mer villig har hen uppgett sig vara att ta vaccinet.
Niinistö sade under Yles frågetimme att han tror att frågetecknen är många i en tid som känns både skrämmande och obekant. Han tror ändå att många överväger sin inställning på nytt då de ser att vaccineringen är i gång och att vaccinen är till nytta.

ANDRA LÄSER