Plan för Danmarks återöppning utlovas

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) utlovar att en "slutgiltig och långsiktig" plan på en utfasning av coronarestriktionerna ska presenteras om två veckor.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) informerade om att besked för återöppning kommer om två veckor.
– Vi ska se till att Danmark är väl förberett när vi går in i hösten. Där känner vi ännu inte till hur det kommer att se ut när det gäller covid-19, säger premiärminister Mette Frederiksen (S) vid en kort presskonferens.
Enligt Frederikesen sker just nu förhandlingar kring vaccin samt hur ett eventuellt "coronapass" ska kunna utformas, för att färdigvaccinerade medborgare ska kunna resa utomlands eller besöka evenemang. De speciella passen ska visa om en person har vaccinerats eller fått ett negativt testresultat.
Statsministern har haft förhandlingar med andra partier kring vilka delar av samhället som ska öppnas först. Parterna har kallats till diskussion om en slutlig plan på fredag.
– Förhoppningsvis kan delar av Danmark öppnas igen efter påsk och då få besked om det före påsk, säger Mette Frederiksen.
De senaste veckorna har Frederiksen hållit möten med partierna i folketinget för att ta del av deras åsikter i frågan om hur samhället ska öppnas på bästa sätt. Förhandlingarna har skett i samråd med en expertgrupp, som gjort en bedömning av hur processen ska gå till.
De nuvarande restriktionerna gäller till och med den 5 april.
ANDRA LÄSER