Hongkong: Treåringar ska erbjudas vaccin

Hongkong planerar att vaccinera barn från tre års ålder mot coronaviruset.Pressen på vårdinrättningarna har ökat i takt med smittspridningens framfart den senaste tiden, vilket kan leda till att staden tvingas överge sin nolltoleranspolicy mot covid-19.

Hongkong planerar att vaccinera barn från tre års ålder.
14.02.2022 13:40 UPPDATERAD 14.02.2022 14:07
Under måndagen rapporteras 1 347 nya coronavirusfall i Hongkong. Alla utom två uppges ha blivit smittade lokalt.
Den väldigt smittsamma omikronvarianten uppges vara orsaken till vågen, som har lett till nya restriktioner.
"Den femte epidemivågens angrepp har varit ett hårt slag för Hongkong och har övermannat stadens kapacitet att hantera den", säger Hongkongs ledare Carrie Lam i ett uttalande.

Från tre år

Vaccinationer med det kinesiska vaccinet Sinopharm ska inledas för barn från tre års ålder under tisdagen, meddelar myndigheterna.
Hongkongs strategi i kampen mot coronaviruset ligger i linje med Kinas, att slå ned på varje utbrott med masskarantän, omfattande smittspårning och andra långtgående åtgärder.
Den stora smittspridningen den senaste tiden har lett till ökade väntetider för att komma in på karantänsanläggningar för personer som testar positivt. Personer med stabila eller milda symtom uppmanas att stanna hemma.

219 dödsfall

Smittotalen i Hongkong är trots uppgången hittills låga jämfört med många andra storstäder i världen. Runt hälften av invånarna över 70 år är ovaccinerade. Den vuxna befolkningen totalt är vaccinerad till 73 procent.
Stadens ledning har flera gånger uppgett att nolltoleranspolicyn syftar just till att få mer tid till att vaccinera.
Hongkong har rapporterat sammanlagt 22 980 covid-19-fall och 219 dödsfall med coronaviruset. Forskare har varnat för att antalet smittade kan öka till 28 000 dagligen under nästa månad.

ANDRA LÄSER