HS: Över 1400 doser apkoppsvaccin till Finland på måndag

I övermorgon anländer 1440 doser apkoppsvaccin till Finland, som en del av EU:s vaccinationsprogram.

På måndag levereras över 1400 vaccindoser mot apkoppor till Finland.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
13.08.2022 11:50 UPPDATERAD 13.08.2022 11:57
1 440 vaccindoser mot apkoppor levereras till Finland på måndag som en del av EU:s vaccinationsprogram, rapporterar Helsingin Sanomat.
EU:s hälsoberedskapsmyndighet HERA har anskaffat 160 000 doser vaccin mot apkoppor som fördelas mellan medlemsländerna. Ursprungligen skulle vaccindoserna mot apkoppor anlända till Finland redan i slutet av juli.
I nuläget finns det bara ett vaccin i användning för att förebygga apkoppor både i USA och i EU. Finlands institut för hälsa och välfärd har tidigare uppgett att det främst är personer som exponerats för viruset som kommer att vaccineras. För tillfället finns inget behov att vaccinera personer som inte varit i närkontakt med en smittad person.
Världshälsoorganisationen WHO klassade smittspridningen av apkoppor som internationellt hälsonödläge i juli.
Läs också: WHO utlyser globalt nödläge – här är fem viktiga saker att veta om apkoppor
De vanligaste symtomen på viruset är feber, svullna lymfkörtlar samt utslag och koppor på huden.
Hittills har 23 fall av apkoppor konstaterats i Finland. Alla som smittats är män. Inom hela EU-området är antalet smittfall runt 14 000.

Fakta | Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.
Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män.
Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.
Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Källa: TT

ANDRA LÄSER