Saudi Aramcos ansökan godkänd – kan bli historiens största börsintroduktion

Saudiarabiens kapitalmarknadsmyndighet CMA har godkänt oljegiganten Saudi Aramcos begäran om börsnotering, rapporterar Reuters. Om planerna går i lås kan det bli en av historiens hittills största börsintroduktioner.

Oljegiganten Saudi Aramco går mot börsnotering. Arkivbild.

Störst intäkter i världen

Saudiarabien är världens största exportör av olja. Aramco står för Arabian American Oil Company. Bolaget har sitt ursprung i det tillstånd att exploatera oljetillgångar i Saudiarabien som nuvarande Chevrons föregångare fick 1933.
Den saudiska staten övertog ägandet från amerikanska intressen stegvis under åren 1973–80.
Under 2018 hade Saudi Aramco intäkter på över 356 miljarder dollar. Det är mer än något annat företag på jorden.
Källor: Saudi Aramco, Aramcoworld, Bloomberg
– I dag är en viktig milstolpe i bolagets i historia och viktiga utveckling mot att leverera "Saudi Vision 2030" kungadömets plan för stadigvarande ekonomisk diversifiering och tillväxt, säger styrelseordföranden Yasir al-Rumayyan vid en presskonferens.
– Sedan det grundades har Aramco blivit oumbärligt för den globala energiförsörjningen, fortsätter han.
Det slutgiltiga priset och antalet aktier som säljs "kommer att beslutas i slutet av anbudsförfarandet".

Utländsk börsintroduktion

Källor uppger för nyhetsbyrån AFP att planen för Saudi Aramco är att sälja mellan 2 och 5 procent av företaget på två börser, inledningsvis 2 procent på den saudiska börsen i december. Nästa år kommer 3 procent att säljas på en ännu inte utvald börs i utlandet.
En utländsk börsintroduktion var inget som nämndes vid söndagens presskonferens, men bolaget meddelar att man kommer att vara öppna för såväl institutionella placerare som saudiska medborgare, utlänningar bosatta i kungadömet och medborgare i andra Gulfstater.
CMA har inte lämnat några ytterligare detaljer om börsintroduktionen, men den förväntas bli av i mitten av december. Prospektet presenteras, enligt källor, den 10 november.
Värdet på de aktier som ska säljas har uppskattats till minst omkring 40 miljarder USA-dollar, i storleksordningen 36 miljarder euro.
Många experter ifrågasätter dock den saudiska statens värdering av Saudi Aramco.

Osäker oljemarknad

Även om det finns en stark politisk vilja i Saudiarabien att introducera Saudi Aramco på börsen, finns det omständigheter som talar emot en börsintroduktion. Det finns en stor osäkerhet på oljemarknaden och handelskriget mellan USA och Kina kan utlösa en lågkonjunktur som leder till ett lägre oljepris.
Attacken med drönare och robotar mot saudiska oljeanläggningar tidigare i höst var ett av flera bakslag som har bidragit till att minska intresset för investeringar i saudisk oljeproduktion.
En börsintroduktion skulle också göra att börsen går upp och ned med oljepriset, något som kan avskräcka företag från andra branscher. Bristen på transparens i bolaget och Saudiarabiens dåliga facit gällande mänskliga rättigheter kan också skrämma bort intressenter.
Enligt uppgifter i internationella medier finns det dock placerare från Kina och Ryssland som visat intresse.
Börsintroduktionen av en del av bolagets aktier är hörnstenen i den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans plan för att minska landets oljeberoende. Oljemiljarderna ska göra det möjligt att investera i mer framtidsinriktade verksamheter.

ANDRA LÄSER