Lärdomen av kvalpremiären: "Minimera misstagen"

Efter oavgjort hemma mot Bosnien-Hercegovina i VM-kvalpremiären är Finlands fotbollsherrar pressade att leverera i Kiev mot ett Ukraina som inledde sitt kval med en poäng borta mot världsmästarna Frankrike.

Joona Toivio vill se ett bättre passningsspel mot Ukraina.
Fotbollslandslagen fortsätter sitt VM-kval på söndag kväll mot Ukraina. Landslaget, som i sina tre senaste kval – två i Nations League och ett EM-sammanhang – lyckats prestera på eller nära sin maximala nivå, fick absolut ingen drömstart på sitt VM-kval då premiären på Olympiastadion mot Bosnien-Hercegovina slutade oavgjort.
Finlands vanligtvis solida spel på egen planhalva visade tecken på svagheter vilket ledde till att försvarsmuren som hållit nollan i 13 av de senaste 22 tävlingsmatcherna rappade in två bollar.
– En stor orsak till problemen var att vi stod för ett stort antal felpassningar. Då vänder matchen och motståndaren får kontroll över spelet. Vi måste minimera misstagen och våga hålla boll och spela framåt. Det betonas då motståndaren pressar högt, säger mittbacken Joona Toivio som spelar en nyckelroll i Finlands försvar.
Ukraina är ett lag som kommer att pressa högt och försöka slå till just då misstag på egen planhalva sker.
– Vi har kollat videoklipp på dem i ett par möten och börjar ha en ganska bra bild på hurdant lag och hurdana spelare de har. Det är ett dynamiskt, snabbt och aggressivt lag som vill pressa högt upp i banan. De anfaller med flera spelare. Ett modernt lag, säger Toivio.
– Det gäller att ta vara på de chanser vi får att ställa om snabbt, tillägger han och får medhåll av målvakten Jesse Joronen.
– När motståndaren pressar högt och aggressivt finns det ytor någon annanstans, säger målvakten som hörde till Finlands bästa spelare mot Bosnien-Hercegovina.

Joronen i form

Joronen bjöd på ett par verkliga jätteräddningar inklusive en på bosniska Barcelonaspelaren Miralem Pjanics straff. Utan Joronen hade premiären kunnat bli en katastrof. Före VM-kvalet hade Joronen senast spelat en tävlingsmatch i landslaget hösten 2019 då Finland avslutade sitt redan avgjorda EM-kval.
Joronen stod också mellan stolparna då Finland i fjol skrällde borta mot Frankrike i en vänskapsmatch. I klubblaget Brescia i Serie B har 28-åringen på sistone varit glödhet: fyra nollor på de fem senaste matcherna.
– Inte har det påverkat mitt självförtroende. Jag går igenom matcherna på samma proffsiga sätt oavsett om det gått bra eller dåligt. Visst är det kul att göra räddningar men i samma andetag måste jag säga att det också finns saker att förbättra på i spelet. Jag vill vara lugn och analytisk efter alla matcher, säger Joronen.
– Det låter säkert tråkigt men så är det bara, tillägger han leende via en videolänk från Kiev.

Ingen Sparv

Finland tvingas klara sig utan kaptenen och ledaren Tim Sparv. Han har drabbats av en knäskada som kräver en mindre operation. Sparv förväntas vara borta i några veckor. Mot Bosnien-Hercegovina startade Sparv på bänken och hoppade in tio minuter före slutsignalen.
– Tim är taktiskt smart och kan läsa spelet ytterst bra. Han har en bra rytm i sitt spel och han kommunicerar bra. Men nog har vi andra spelare som talar och för oljud där ute. Det blir inte tyst fast Tim fattas, säger Toivio som är van vid att ha en pratglad Lukas Hradecky bakom sig.
Är det annorlunda med Joronen?
– Rösten är annorlunda, annars märker jag ingen skillnad. Båda två styr spelet på samma sätt, säger Toivio.

Ukrainsk bortapoäng

Om Finland fick en något besviken start på kvalet är läget det motsatta hos Ukraina. Legendariska Andrij Sjevtjenkos mannar reste sig från ett underläge och fick med sig 1–1 mot ett stjärnspäckat Frankrike.
– Oavgjort mot Frankrike är bra, inte kan man säga annat, säger Toivio.
– Det är inte lätt att möta dem i Paris – speciellt i en tävlingsmatch, säger Joronen som stod mellan stolparna då Finland i fjol slog de regerande världsmästarna med 2–0 på bortaplan.
För Finland är Ukraina en bekant motståndare från det senaste VM-kvalet. Då blev det två förluster mot östeuropéerna som i sommar gör sitt tredje raka EM.
– Det var inga trevliga resultat då, minns jag, säger Toivio.
Men nu är det 2021 och ett EM-laddande Finland som utmanar ukrainarna.
– Vi går in för att ta tre poäng, säger Toivio.

VM-kval, grupp D:

Bosnien 1 0 1 0 2–2 0 1
Finland 1 0 1 0 2–2 0 1
Ukraina 1 0 1 0 1–1 0 1
Frankrike 1 0 1 0 1–1 0 1
Kazakstan 0 0 0 0 0–0 0 0
Så fortsätter grupp D:
28 mars: Ukraina-Finland, Kazakstan-Frankrike.
31 mars: Bosnien-Hercegovina-Frankrike, Ukraina-Kazakstan.
ANDRA LÄSER