Två krävande världar möts när riksdagen har babyboom – "Inte enkelt, men möjligt"

"Barnet borde tas ifrån dig", fick riksdagsledamoten Sofia Virta höra när hon gjorde kampanj på torget medan babyn var hemma med sin pappa. Sanni Grahn-Laasonen har upplevt en förändring i hur omgivningen förhåller sig till föräldraskap. Men pappornas ledighet är fortfarande mer av en bonus, säger fyrabarnsföräldern Johan Kvarnström.

Johan Kvarnström (SDP) säger att det är viktigt att vara närvarande också för större barn, inte bara för de minsta. Han var föräldraledig med ett av sina barn i början av året.
18.12.2020 06:00 UPPDATERAD 18.12.2020 10:04
Sofia Virta, riksdagsledamot för De gröna, bytte klackskorna mot löpskor och sprang hem för att amma sitt barn. Babyn var tre månader gammal när hon valdes in i riksdagen i fjol, och Virta var fast besluten att inte låta jobbet hindra henne från att amma.
Familjen ordnade det så att pappan tog huvudansvar för barnet. De lämnade Åbo och skaffade ett andra hem i Helsingfors, på tio minuters promenad från riksdagen. Pappan kom med barnet till riksdagen för amningspauserna.
Under den aktuella mandatperioden har många riksdagsledamöter ställts inför liknande frågor. Mest aktuell är Vänsterförbundets Li Andersson som påbörjar sin föräldraledighet. På torsdagen tog Jussi Saramo över hennes ministerjobb – nyligen återkommen från en kort föräldraledighet.

ANDRA LÄSER