Finsk-marockanska Karim Jmaali ser fram emot semifinalen mot Frankrike: Spänning och vänskap att vänta på plan

Ett afrikanskt land har aldrig nått så här långt i en VM-turnering. I kväll spelar Marocko semifinal mot Frankrike, som för marockanerna inte bara är en fotbollsmakt, utan också en före detta kolonialmakt.

Marockos supportrar firar efter landets seger i fotbollsmatchen mellan Marocko och Portugal i fotbolls-VM. Till vänster finsk-marockanska Karim Jmaali på VJS:s hemmaarena i Vanda.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
14.12.2022 17:07 UPPDATERAD 14.12.2022 17:53
Skrällaget Marocko möter Frankrike i herrarnas VM-semifinal i fotboll. En historisk match där Marocko tagit sig till landets, och hela Afrikas, första semifinal någonsin.
– Historieböckerna får skrivas om, säger finsk-marockanska Karim Jmaali.
Enligt honom är utgångspunkten för kvällens match väldigt bra, både vad gäller själva fotbollen men också stämningen.
– Det är såklart en viktig grej för marockaner! Jag slår vad om att det finns en hel del snack och surr i Marocko och grannländerna. För en halvmarockan som jag själv är det en stolthet, säger han.
Karim Jmaali har själv spelat fotboll i över 20 år, nu i Vantaan jalkapalloseura i Vanda. Fotboll är en stor grej i Marocko: han jämför fotbollskulturen i sin pappas hemland med den i Brasilien.
– Det spelas överallt och av alla: Alla åldrar, storlekar, män, kvinnor, vuxna, barn, säger han med ett skratt
Ur ett finskt perspektiv är det kanske svårt att uppfatta hur viktigt det här, menar Jmaali. I Finland bor inte så många marockaner, men för de som är här är det ”torilla tavataan”, vi ses på torget, som gäller.
Marockos supportrar firar efter landets seger i fotbollsmatchen mellan Marocko och Portugal i VM i Qatar 2022.

Spänningar?

För marockaner kan onsdagens match bli en chans att visa vad de står för på plan, men matchen kan också förmodas leda till spänningar på mer politiska plan.
För marockaner är Frankrike inte bara en fotbollsmakt, utan också en före detta kolonialmakt. Marocko utropade år 1956 självständighet från Frankrike. De två ländernas komplicerade historia har fått vissa att befara oroligheter för kvällen.
Den marockanska framgången har redan orsakat tumult på sina håll i Frankrike. Efter Marockos seger mot Portugal i kvartsfinalen drabbade poliser samman med några av de flera tusen supportrar som samlades för att fira.
Den franska reaktionen kritiserades för att vara diskriminerande och rasistisk då firande nordafrikaner ses som ett säkerhetshot.

Vänskap på plan

– Jag tittar på sport för sportens skull och blandar inte in för mycket politik i det, säger Karim Jmaali.
Han påpekar också att de två länderna inte bara delar en mörk historia. Det finns också både vänskap och samhörighet:
Kylian Mbappé och Achraf Hakimi.
– Franska Kylian Mbappé och marockanska Achraf Hakimi är de bästa av vänner och har spelat tillsammans, säger Karim Jmaali, och menar att det blir en spännande show när de nu spelar mot varandra.
– Många marockanska spelare har också franskt ursprungligen, säger han.

Tror matchen kommer bli jämn

– Marocko har imponerat och överträffat förväntningarna, säger Karim Jmaali.
Landet har aldrig kommit sig så här långt. Marocko har slagit ut länder som hör till de största inom fotboll: Spanien, Belgien och Portugal.
– En fantastisk historia. Men vi får se hur det går.
Karim Jmaali. 26, spelar i Vantaan Jalkapalloseura i finländska division två. Han är halv marockansk och har bott hela livet i Finland.
Karim Jmaali ska själv följa matchen i hemmasoffan eller hos föräldrarna. Han är tyvärr lite sjuk, säger han.
Matchen spelas onsdag 14 december klockan 21.00, finsk tid, på Al Bayt Stadium i Al Khor i Qatar.

ANDRA LÄSER