Spänd väntan på ekonomipriset

Spekulationerna om vem som blir årets mottagare av vad som kallas det finaste pris en nationalekonom kan få – Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne – har trissats upp inför beskedet.

På ena sidan av Nobelmedaljen som hänger på Nobelinstitutet i Oslo syns Alfred Nobels profil och på andra sidan. Arkiv.
Redan i slutet av förra veckan gick Stern School of Economics vid New York University ut med en pressinbjudan med anledning av att skolans professor Paul Romer fått priset. Fast det var ett misstag, uppgav de snabbt och drog tillbaka inbjudan.
"Vi är mycket ledsna för att våra rutinmässiga förberedelser kan verka förmätna och vi ber alla berörda om ursäkt, skrev skolan i ett uttalande.

"Har gått bakåt"

Romer, nyligen utnämnd till chefsekonom på Världsbanken, har i flera år varit favorit i förhandsspekulationerna inför utdelningen av priset. Det gäller även i år.
Han finns även med på den lista över ett 40-tal favoriter som ekonomisajten Ekonomistas tagit fram för läsarna att rösta på.
Romer fick stor uppmärksamhet då han tidigare i år publicerade en artikel med hård kritik mot sina forskarkollegor. Den inleddes med meningen "I mer än tre årtionden har nationalekonomin gått bakåt".
Om Stern School of Economics förberedelser var motiverade visar sig i dag, vid lunchtid. Det är då Kungliga vetenskapsakademiens avgörande omröstning är klar och den ständige sekreteraren tillkännager årets vinnare.
Bland andra mer eller mindre kända förhandsfavoriter finns den svenske nationalekonomen Assar Lindbeck, amerikanen Charles Manski och britten Anthony Atkinson. Även miljöekonomen William Nordhaus har nämnts i förhandsspekulationerna.

De flesta amerikaner

Som vanligt gäller att de flesta det snackas om inför tillkännagivandet är män, vilket insiders brukar förklara med att disciplinens forskning domineras av män – särskilt om man ska prisa historiska insatser som kan ligga årtionden bakåt i tiden.
De flesta det talas om är också amerikaner eller i alla fall verksamma vid prestigefyllda universitet i USA, som Harvard, Princeton eller Yale.
Att gissa rätt på förhand är dock inte alltid lätt.
"Nationalekonomer anklagas ofta för att vara usla prognosmakare. Det kan man ha olika uppfattning om, men däremot kan nog alla enas om att nationalekonomer är mycket dåliga på att förutsäga vem som ska få ekonomipriset", skriver Ekonomistas i lanseringen av sin omröstning inför årets pris.
ANDRA LÄSER