Iiris Suomela överväger att polisanmäla smygfotograf: Det kunde ha drabbat vilken ung kvinna som helst

Riksdagsledamoten Iiris Suomela överväger rättsliga åtgärder mot mannen som smygfotograferade henne under kjolen och lade ut bilden på Twitter. Först vill hon låta riksdagens tjänstemän och jurister utreda om det finns grund för en polisanmälan.

Riksdagsledamoten Iiris Suomela säger att hon inte kan ta smygfotograferingen särskilt personligt, att det hon råkade ut för kunde ha drabbat vilken ung kvinna som helst.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
22.06.2022 16:58 UPPDATERAD 23.06.2022 08:21
I tisdags lade Jarno Vähäkainu, vice ordförande för partiet Valta Kuuluu Kansalle (VKK), ut en bild på Twitter som väckte exceptionell bestörtning. Vähäkainu hade enligt egen utsago i våras smygfilmat De Grönas riksdagsledamot Iiris Suomela och publicerat en stillbild som exponerar Suomelas lår långt under hennes kjol.
I anslutning till bilden skrev Vähäkainu en osaklig text. Han fick en drös kritiska svar på sitt inlägg, och många undrade om han saknar allt förstånd och omdöme.
Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) fördömde omedelbart Vähäkainus handling i skarpa ordalag. Han betecknade det som totalt opassande och lovade att fallet får konsekvenser. Talmanskonferensen ska bland annat överväga portförbud för Vähäkainu i riksdagen, men något beslut har veterligen inte tagits än.
Vähäkainu har försvarat sig med att publiceringen ska vara humoristisk. Han har inte bett om ursäkt av Suomela.
– Jag är inte överraskad. Vid sexuella trakasserier är det tyvärr vanligt att gärningsmannen inte upplever att han gjort något fel och att det inte finns något att be om ursäkt för, säger Suomela.
– För mig betyder det mycket mer att riksdagens administration och talmannen med bestämdhet har gripit tag i det här fallet.
Fallet ska utredas grundligt. Konsekvenserna lär klarna efter midsommar. När Suomela har tagit del av utredningen och diskuterat fallet med jurister avgör hon om det finns skäl att polisanmäla Vähäkainu.
Suomela säger att hon inte kan ta fallet särskilt personligt eftersom fyra femtedelar av kvinnorna i Finland utsätts för sexuella trakasserier.
– Det här kunde ha drabbat vilken ung kvinna som helst.
Riksdagens utrednings- och informationsdirektör Rainer Hindsberg säger att riksdagen kan ha anledning att se över sina regler eftersom man helt enkelt inte har kunnat tänka sig en situation där en politiker smygfotograferar och publicerar bilder på en kollega.
Det finns i och för sig regler för fotografering i riksdagens kafeteria, men de är avsedda för pressen. Nyhetsbilder får alltid tas där, men det är önskvärt att fotografen först vidtalar den som fotograferas. Hindsberg menar att samma regler ogärna kan tillämpas på andra än massmedia.
Poängen, säger han, är riksdagsledamöternas, deras assistenters och riksdagspersonalens möjligheter att arbeta och uppehålla sig tryggt och ostört i riksdagen bygger på förtroende och respekt.
– Det saknas i det här fallet då en person filmat och fotograferat en politisk motståndare för att presentera henne i dåligt ljus. Det är helt enkelt inte god ton att filma eller fotografera i smyg.

ANDRA LÄSER