Polisen avlägsnade grupp som störde Prideevenemang i centrala Helsingfors – Arhinmäki: Hade hakkors

Ett publikevenemang i samband med Prideveckan på biblioteket Ode stördes av utomstående som kom till platsen. Enligt biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki, som var på plats, hann ordningsvakter mota gruppen redan på nedre våningen, så att evenemanget kunde hållas i lugn och ro.

Ett Prideevenemang på Odet stördes av utomstående tills polis och ordningsvakter avlägsnade personerna.
Prideveckan pågår just nu i Helsingfors och biblioteket Ode är en av de aktörer som arrangerat egna evenemang, som högläsning och författarbesök.
På fredagen var det högläsning för barn på agendan, med dragartisten Gaylien 2000 och boken It's okay to be different.
Biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki som var där skriver på Twitter att barnen var entusiastiska. Han beskriver en grupp på tio, tjugo personer som anlänt till byggnaden, men motades av ordningsvakter redan på nedre våningen, medan evenemanget arrangerades i en övervåning.
– Det var tio, tjugo personer som kom före sagostunden. Det fanns väktare som var där färdigt, säger Arhinmäki till HBL.
Arhinmäki beskriver att det i gruppen syntes symboler som hakkors, och någon var klädd i prästkrage.
– Det är kanske människor som inte vill att barnen ska ha den här glädjen, säger Arhinmäki.
Enligt Helsingin Sanomat ska gruppen också ha delat ut transfobiska flygblad.
– Polisen anlände till platsen för att avlägsna personerna tillsammans med ordningsvakterna. Läget har nu varit lugnt, bekräftas det från kommunikationen vid Polisens ledningscentral.
Det var fråga om flera patruller.
Det störande beteendet var ändå inte av en sådan grad att det skulle ha lett till gripanden. Personerna har endast avlägsnats från platsen.

ANDRA LÄSER