Världen är beroende av ett Kina som isolerar sig allt mer

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har trots varningar sålt en del av hamnen i Hamburg till kineserna. Kina äger logistik i Nordsjö hamn, men några planer på att sälja finska hamnar finns inte. Vårt beroende av Kina är långt större än beroendet av Ryssland varit.

Säkerhetspolitiska varningar klingade för döva öron då Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gick med på att låta ett kinesiskt storföretag bli storägare i hamnen i Hamburg.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
06.11.2022 06:02
På Kinas partikongress för ett par veckor sedan stärkte ledaren Xi Jinping sitt grepp om makten. Han omger sig nu med en centralkommitté som huvudsakligen består av ja-sägare. Det betyder bland annat fortsatta coronarestriktioner och nedstängningar av stora delar av samhället.
Fast egentligen är det inte så mycket som förändras, Kina har redan en längre tid gått både mot att isolera sig och mot att koppla loss sig från USA. Samtidigt har USA infört restriktioner som gäller export av teknologi till Kina, omtalar forskningsdirektör Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet. Också importen har begränsats.
– USA kan göra det, situationen är besvärligare för Europa och för Finland. Kina har i många år köpt in sig både i infrastruktur och i teknologiföretag här, säger Wigell.

ANDRA LÄSER