Norsk kvinna åtalas för IS-deltagande – skötte barn och hushåll så männen kunde strida

En kvinna i Norge åtalas för att ha deltagit i IS verksamhet – det här genom att ta hand om hem och barn så att hennes män kunde ha en aktiv roll i terrorsekten. Norge tog hem kvinnan och hennes barn från lägret al-Hol för ett år sedan, vilket utlöste regeringskris. I Finland ses terrorismlagstiftningen för tillfället över.

IS så kallade kalifat föll vintern 2019. Anhöriga till IS-krigare som befann sig i området placerades av kurdiska myndigheter i läger, av dem är al-Hol det största. Drygt 1 000 kvinnor från Västeuropa anslöt sig till terrorsekten i Syrien och Irak.
05.02.2021 17:25 UPPDATERAD 05.02.2021 17:36
I januari i fjol tog Norge hem en norsk-pakistansk 30-årig kvinna från IS-lägret al-Hol i Syrien. En betydande orsak var hälsotillståndet för ett av hennes två barn. Barnet, då fem år, var svårt sjuk av cystisk fibros.
Nu åtalas hon för deltagande i terroristisk verksamhet.
Enligt åklagaren deltog kvinnan i terrororganisationen IS verksamhet från 2013 till 2019, då det sista IS-fästet föll. Hon ska inte själv ha deltagit i strid eller genomfört fientliga handlingar. Men genom att passa barn och sköta hushållet underlättade hon för hennes män att genomföra terrorhandlingar, menar åklagaren. Hon var gift i tre omgångar.

ANDRA LÄSER